Jan Brokken. Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin

Jan Brokken. Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin: Een reis door de Caribische muziek. 4 druk. Amsterdam/ Antwerpen, Uitgeverij Atlas, 2010. 304 p.+ CD.ISBN 978904501424

De oorsprong van veel ontdekkingen is nieuwsgierigheid. Ook muzikale ontdekkingen zijn hier geen uitzondering op. Geïntrigeerd door de klassieke Antilliaanse muziek en nieuwsgierig naar de volledige omvang van deze onbekende muzikale ijsberg, begon Jan Brokken aan een avontuurlijke ontdekkingstocht door de Caribische muziek. Het vergaren van de ontbrekende kennis leidde tot een warm, leerzaam en inspirerend boek over de rijke Antilliaanse muziektradities, plaatselijke componisten en musici, muzikale dynastieën, bohémiens en rebellen. Het muziekleven op de Antillen gaat terug tot het eind van de 18 eeuw. Toen brachten de Europese schepen als muzikale postbodes vanuit het vasteland nieuwe instrumenten, muziekuitgaven en muziekrages mee. De invloeden van de Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Europese muziek, locale folklore en jazz stippelden de weg uit die de Caribische muziek uiteindelijk ingeslagen heeft. De samensmelting van culturen en muzikale invloeden zorgde voor opmerkelijke transformaties waarbij de contradansen, walsen en zelfs mazurka’s van Chopin tot authentieke Antilliaanse danza’s, walsen en mazurka’s omgetoverd werden. Van vorm Europees, inhoudelijk – Caribisch: zangerig, hartstochtelijk, ‘zwoel bewegelijk’ en ‘zo melancholiek als zonsondergang’.

(publicatie: Kunstzone, 2011, nr.9, p.27)    


Comments

  1. Annelies Rhebergen says:

    31-08-2011
    Mooi, dankjewel voor deze aanduiding naar Jan Brokken’s boek. Het maakt me benieuwd. Ik ken het nog niet, terwijl mijn kast vol Jan Brokken staat. Thanks again! Ik zie al uit naar je volgende Blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: