30 oktober 2011, Weinberg festival, Vinni Puh

30 oktober 2011, 11.00, Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht. Vinni Puh: tekenfilm met live filmmuziek van Mieczyslaw Weinberg/Weinberg festival. Ensemble INSOMNIO o.l.v. Ulrich Pöhl. Nederlands gesproken door Thomas van Luyn, Hadewych Minis en Yente van Hulst.

‘Wie in de ochtend op bezoek gaat, handelt heel wijs’, beweerde het beertje Winnie de Poeh toen hij op een ochtend zin in iets lekkers had, en besloot samen met Knorretje een bezoek aan het Konijn en zijn voorraad honing te brengen. Met dit ongerijmde wijsje uit de oude Sovjet Vinni Puh-tekenfilm probeer ik me te vermannen terwijl ik half wakker mijn net zo slaperige hond uitlaat. Even kijken of deze optimistische maar in de praktijk weinig getoetste Winnie de Poehs levensregel ook voor ochtendconcerten geldt. ‘Daar is de ochtend juist voor’, mompel ik verder. Of toch niet? De straten zien er verdacht leeg uit. 8 uur is natuurlijk vroeg voor de zondagochtend, vooral als de klok …  Hier zou een hartverscheurende schreeuw van het Knorretje ‘Vinni!Vinni!!!’ en een abrupte en dramatische akkoord van de Vinni Puh componist Mieczyslaw  Weinberg niet misstaan, want de klok met zijn wintertijd ben ik helemaal vergeten. Hoe was de tekst alweer? ‘De gastheren schreeuwen ‘hoera’, ze zijn natuurlijk blij’… Blij is mijn hond, hij mag thuis verder slapen. En ik kan aan het volgende versje van Winnie de Poeh beginnen: ‘Ik ben een donker wolkje’… 

Vier uur later, als ik in de zaal van Vredenburg met honderden enthousiaste kinderen, hun ouders en grootouders zit, moet ik weer om de gouden wijsheden van Poeh lachen. We kijken naar drie Sovjet Vinni Puh-tekenfilms uit het begin van de jaren zeventig. Het scherm is enorm, en de beelden zijn veel kleurrijker dan ik ze uit mijn zwart-wit televisieversie herinner, maar de teksten zijn helemaal niet verouderd en klinken in het Nederlands net zo grappig als in het Russisch. Vandaag klinken ze trouwens voor de eerste keer in het Nederlands, in een speciaal voor het Weinberg-festival bedachte familievoorstelling van het ensemble Insomnio.  Mieczyslaw Weinberg (1919-1996) kan dan wel de componist van 22 symfonieën, talloze strijkkwartetten, kamermuziek en opera’s zijn, hij is ook de man achter de liedjes in de Sovjet animatiefilmpjes. Zijn Vinni Puh-muziek is zo onlosmakelijk met de tekenbeelden verbonden, dat niemand meer stil staat hoe bijzonder deze muziek is. De live filmbegeleiding van het ensemble Insomnio wordt gespeeld van een gereconstrueerde partituur. Ik realiseer me ineens dat ik voor de eerste keer écht naar de muziek van Vinni Puh luister. Als nooit tevoren hoor ik een sprookjesachtige introductie, de pittige geluiden in de scène met de vastzittende Poeh (de consequentie van te veel honing tijdens het ochtendbezoek), muzikale thema’s van de depressieve ezel Ia, het rennende Knorretje met zijn (nog hele) ballon en de dyslectische Uil. De muziek loopt mooi synchroon met de beelden mee, de inzetten en alle accenten vallen precies op de knikjes, knipperende oogjes en gekke sprongetjes van de tekenfiguren. 

Ik mis wel de vertrouwde stemmen van de Russische artiesten, maar ik kan me voorstellen dat de stemmen van de Nederlandse acteurs voor de nieuwe Nederlandse Vinni Puh fans net zo bepalend zijn. Of de teksten net als in Rusland als gevleugelde uitspraken overal geciteerd worden, ligt aan de toekomst van de voorstelling. Vinni Puhop dvd of als een kinderconcert van het ensemble Insomnio zou wonderen kunnen verrichten. Stel je voor dat de volgende generaties Nederlandse gastheren hun gasten met de woorden van het beleefde Konijn uit beginnen te zwaaien: “Gaan jullie al weg? Nou, als jullie toch niets meer willen…” En de gasten zullen zich met de snelheid van de lekkerbek Winnie omdraaien: ‘En wat hebben jullie dan nog meer?!?” En dat alles nog in de ochtend…

Deze slideshow vereist JavaScript.

Comments

 1. Martine Mussies says:

  2-11-2011
  Het was een heerlijk concert en je column is heel leuk! Misschien mag ik ‘m wel in de Kersteditie van Encore!Magazine zetten? Het is allemaal liefdewerk-oud-papier, maar we hebben wel een oplage van 5000 ex, dus reclame voor je. Laat maar weten. Liefs van Martine

 2. Reblogged this on Russische muziek in Nederland.

 3. Hallo Olga,
  inmiddels is een deel van je wens in vervulling gegaan! Insomnio gaat met Vinni door Nederland. Morgen spelen ze in Rotterdam. Ik werd er toevallig door de Doelen via Twitter op geattendeerd.
  Ik heb als Nederlander eerder al kennis mogen maken met de orignele (Russische) Vinni. Was erg gecharmeerd van de muziek en de stijl van tekenen. Morgen dus met ons zoontje van 5 naar de Nederlandse versie…

Trackbacks

 1. […] Festival 2 Turven Hoog: Vinni Puh/Winnie de Poeh (4+): Een voorstelling op filmdoek met live muziek van M.Weinberg door Insomnio Ensemble. zie ook: 30.11.2011. Weinberg festival. Vinni Puh. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: