Harmonie in gedrag

Harmonie in gedrag. De maatschappelijke en pedagogische betekenis van muziek. Karakter Uitgevers B.V., 2008. 324 p. incl. cd,  ISBN 978-90-6112-996-7

Een boek dat een wetenschappelijk onderbouwde kijk op ‘de relatie tussen muziek, gedrag en per-soonlijke ontwikkeling’ biedt, kan bij voorbaat op de aandacht van veel geïnteresseerde en betrokkene lezers rekenen die in hun dagelijkse professionele leven (bijvoorbeeld als muziekdocent) op het prak-tijkniveau voortdurend met deze relatie worden geconfronteerd. Ze hoeven niet overtuigd te worden dat deze relatie bestaat, veel belangrijker is de vraag hoe en waarom mensen door de muziek worden beïnvloedt. 

De dertien essays, gebundeld in Harmonie in gedrag, voorzien ruimschoots in deze behoefte. Net als de gelijknamige conferentie aan de Haagse Hogeschool (oktober 2007) waar de essays destijds als ‘papers’ werden gepresenteerd, valt deze bundel op door zijn thematische diversiteit. De schrijvers besteden aandacht aan de luisterervaringen, ‘de waarneming van impliciete harmo-nieën’, ‘de psychologie van de opera’ en de affecten in de barokmuziek. Er wordt dieper ingegaan op de relatie tussen muziek en de hersenen, de thera-peutische waarde van muziek, de invloed van muziek op ‘de kwaliteit van het bestaan’, het verbeteren van het ruimtelijke vermogen (het Mozart-effect) en ‘suïcidale’ muziek. Ook het muziekonderwijs wordt geenszins vergeten met de bijdragen over de invloed van de muziekles op het gedrag van de leerlingen, de rol van improvisatie, de ontwikkeling van de muzikaliteit en de resultaten van het onderzoek naar de muzieksmaak van jonge Nederlanders. De vele voor-beelden (inclusief de cd), tabellen en de lijsten met referentieliteratuur zorgen voor genoeg aanknopingspunten voor diegene die zich verder in een bepaald onderwerp wil verdiepen.  

 (gepubliceerd in Kunstzone nr.10, 2009)    

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: