Rudolphs Muziekboek

Rudolphs Muziekboek (incl. Rudolphs Muziek-cd). Teksten Troeke van Rijswijk. Concept & muziek Maarten Hartveldt. Experience Music Publishing/Chapel Studio Tilburg bv, 2009, 32 p., ill. ISBN 978-90-814210-1-0 www.rudolph.nu Apart verkrijgbaar: Luisterboek (2 cd’s), karaoke-cd.

Er was eens een klein Sneeuwvlokje dat iedereen graag in vrede zag leven, zonder ruzie en oorlogsgeraas. Op een winternacht besloot het Sneeuwvlokje de Ster van de Wijsheid te volgen om samen met haar nieuwe vrienden, een varkentje Willy Weetgraag, Kleine Roodvos, Kamiel Kameel, Pret Papegaai, het Franse Haantje, panda Dzjau Dzjau, het klein aapje Jinsi, een Australische Kangoeroe, Kaatje Kalkoentje uit de Verenigde Staten van Amerika en een grote Afrikaanse Olifant, vrede te leren ‘stichten’ en bewaren. De weg liep langs bossen en weilanden, door rijstvelden, hoge bergen en een tropisch regenwoud, via koude en warme landen. Onderweg maakten de dieren kennis met steeds andere gebruiken, muzikale ritmes, geluiden en geuren. Ondanks alle verschillen en de eigenaardigheden van de metgezellen voelde iedereen in dit bonte en vrolijke gezelschap zich ‘veilig bij elkaar’, niemand werd gepest of buitengesloten. De Ster van de Wijsheid werd de Ster van de Vriendschap, en ‘de weg naar vrede’ bleek een weg van verdraagzaamheid te zijn.        

Dit mooi kerstverhaal van Troeke van Rijswijk (teksten), prachtig geïllustreerd door Michel den Dulk en voorgelezen en gezongen door acteur Peter Lusse en musicalster Brigitte Heitzer, is opgedragen aan ‘ALLE kinderen en ALLE volwassenen die zich hun kindzijn nog herinneren’. De duidelijke boodschap over (multiculturele) diversiteit, wederzijdse respect en vrede wordt muzikaal ondersteund door kleur- en fantasierijke muziek van componist en conceptbedenker Maarten Hartveldt. Bij kennismaking stellen de nieuwe vrienden van het Sneeuwvlokje zich zingend voor in aanstekelijke liedjes vol herkenbare elementen uit diverse muziekculturen. Een symfonie orkest, kinderkoor, concertkoor en diverse instrumentalisten (zoals een accordeonist bij het Franse Haantje of erhu-speler bij de Chinese Dzjau-Dzjau en Jinsi) zorgen voor karakteristieke muzikale portretten van alle personages. Iedereen krijgt de kans om een eigen lied te zingen, en aan het eind zingen alle dieren samen een lied over hun vriendschap.      

Hoewel het verhaal van het Sneeuwvlokje en haar vrienden zich in de kersttijd afspeelt (en het oude bekende rendier Rudolph zijn rode neus ook vooral rondom Kerstmis laat zien), hoeft de zoektocht naar vrede niet per se met de kerst te eindigen. De onderwerpen als vrede en vriendschap zijn niet seizoengebonden. Er zijn door het jaar heen mogelijkheden genoeg om over diverse muziekculturen te kunnen praten en de liedjes uit het Rudolphs Muziekboek te zingen. Het begin is al gemaakt met twee piloot-projecten op scholen in Tilburg en Eindhoven. De enthousiaste reacties van kinderen, leerkrachten en de twee voorlezende burgemeesters worden gedeeld door de ambassadeurs van dit project Wim Kok en Guus Meeuwis, de onderwijsafdeling van de Verenigde Naties en door het ministerie van Binnenlandse zaken dat aan dit boek zijn Innovatieprijs Veiligheid 2009 toegedeeld heeft. 

(gepubliceerd in Kunstzone nr.4, 2010)

 rudolphs muziekboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: