Thijs Bonger. Componisten Portretten: Luisterboeken over grote componisten (2 cd’s); Home Academy Publishers, 2007-2010. Tsjaikovski: ISBN 978-90-8530-800-3, Mendelssohn: ISBN 978-90-8530-042-7, Saint-Saens: ISBN 978-90-8530-303-9, Haydn: ISBN 978-90-8530-033-5, Gershwin: ISBN 978-90-8530-052-6.
Het idee van een luisterboek is niet nieuw. Audio- of ingesproken boeken bestaan al vanaf de jaren 50’ van de vorige eeuw, eerst als hulpmiddel voor slechtzienden (het eerste Nederlandse audio-boek, “De oude man en de zee” van Hemingway, kwam in 1955 uit in samenwerking met het blindeninstituut St. Henricus), later als audio-boekenversies voorgelezen door de schrijvers zelf. Maar waar het vroeger steeds om een geluidsopname van een bestaand boek ging worden tegenwoordig ook luisterboeken gemaakt die geen papieren equivalent meer hebben, en vanaf het begin uitsluitend als luisterboeken bedoeld zijn. Mijn eerste kennismaking met een dergelijk fenomeen vond plaats een paar jaar geleden, tijdens een lange autoreis naar Luxemburg. Samen met mijn medereizigers (allemaal professionele organisten) luisterde ik uren lang (inderdaad, heen en terug) naar een luisterboek van Thijs Bonger over Mendelssohn.
Zijn serie Componisten portretten telt inmiddels al vijf afleveringen: Haydn, Mendelssohn, Saint-Saëns,Tsjaikovski en Gershwin. Als presentator en programmamaker bij de Concertzender heeft Bonger veel ervaring met het maken van radioportretten, en als muziekrecensent – een uitgesproken mening. Een perfecte combinatie voor een luisterboek dat met zijn totale speelduur van ca.2 uur veel ruimte biedt om op een persoonlijke manier over het leven en de werken van een componist te vertellen. Bovendien is het een garantie van een boeiend en afwisselend verhaal, gebaseerd op grondig onderzoek en zorgvuldig geselecteerde muziekfragmenten. Ideaal als eerste kennismaking met een componist en zijn muziek, maar ook uitdagend voor een muziekkenner om zijn kennis op te frissen en inventariseren. Dat maakt de serie, uitgegeven door in het opnemen en uitbrengen van luisterboeken – en colleges gespecialiseerde Home Academy, een ware aanwinst voor muzieklokalen, schoolbibliotheken, cd-verzamelingen van muziekliefhebbers en … dashboardkastjes van ‘multitaskende’ muziekdocenten en musici.
(gepubliceerd in Kunstzone nr.7/8, 2010)
Geef een reactie