Tipboek Muziek op Papier

Tipboek Muziek op Papier. Basistheorie. Hugo Pinksterboer, Bart Noorman. The Tipbook Company, 2010. ISBN 978 90 87670 20 7

Er bestaan tientallen boeken over de algemene muziekleer, van een encyclopedisch Algemene muziekleer van Theo Willemze tot een zeer beknopt Theorie ABCD dat gebruikt wordt bij het voorbereiden op een theorie-examen op een muziekschool. Afhankelijk van de doelgroep nemen de auteurs/samenstellers de beslissing hoe diep en uitgebreid ze de leerstof willen behandelen. Maar uiteindelijk is het niet eens de  moeilijkheidsgraad van het theoretische materiaal, het is meer de manier van het introduceren en uitleggen die het verschil maakt tussen al die boeken. Zelden komt men een zo  onderhoudend muziektheorieboek tegen als Tipboek Muziek op Papier dat zijn lezers nieuwsgierig maakt naar elke nieuwe bladzijde. Het is toegankelijk geschreven, informatief, duidelijk gestructureerd, mooi vormgegeven en bruikbaar voor zowel de eerste kennismaking met de muziektheorie als voor het opfrissen en uitbreiden van de al aanwezige theoretische kennis.

In de 21 hoofdstukken komen alle basisbegrippen ter sprake die nodig zijn om een muziekstuk te kunnen noteren, spelen en analyseren. Stap voor stap bouwen de lezers de kennis op van intervallen, akkoorden, toonsoorten en toonladders. Op een relatief eenvoudige manier raken ze vertrouwd met tempo, metrum, dynamiek, articulatie en basisprincipes van transponeren. Naast de informatie over de diverse manieren van muzieknotatie zoals tablatuur en klavarscribo, worden ook de  mogelijkheden van de notatie- programma’s uitgelegd. De auteurs denken evenwel aan vele extra’s die het leven van een lezer vergemakkelijken: diverse ezelsbruggetjes, een woordenlijst, een overzicht van toonladders en akkoorden en een handige zelfbouw-toonladderschijf. Zelfs de omslagen herinneren aan de muzikale termen en helpen bij het snel opzoeken van de informatie over toonhoogte, articulatie of dynamiek. Tipboek Muziek op Papier eindigt niet met de laatste pagina en een omslag. De speciale Tipcodes verwijzen naar geluidsvoorbeelden en filmpjes die via http://www.tipbook.com te raadplegen zijn. Want lezen over tritonus of pizzicato is nog net iets anders dan zelf luisteren naar deze tritonus of pizzicato op een cello. Dit boek nodigt zijn lezers juist uit om de stap te maken van papieren pagina’s naar de levende wereld van muziekklanken.

(gepubliceerd in Kunstzone, nr.1, 2011)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: