Rotterdam, Het Nationaal Onderwijsmuseum

20 januari 2012: Het Nationaal Onderwijsmuseum, Rotterdam

Ik dacht dat ik aan één uur genoeg zou hebben maar drie uur later was ik nog steeds in het Nationaal Onderwijsmuseum te vinden. Ik kwam voor de tentoonstelling Zing! en na een paar minuten was ik de tijd al vergeten. Eerst liep ik nog op gepaste afstand van de tentoongestelde objecten de begeleidende teksten te lezen. In het ‘vakoverstijgende’ onderdeel van de expositie begon ik – na enige aarzeling en voortdurend over de schouder kijkend – zachtjes met de gehoorkokers te schudden. Ik kon de kans gewoon niet laten liggen om de ontwikkelingen in het Nederlandse zang- en muziekonderwijs op school met de hulp van de vele aanwezige interactieve middelen te bestuderen. Na een goed geslaagde xylofoon-uitvoering van Vader Jacob stapte ik vol (over)moed de opname cabine binnen om mijn eigen versie van deze wereldhit in te zingen (helaas is de opname, naar mijn mening, vol-ledig mislukt! :))). Voor ik de zaal heb verlaten, stond ik nog een paar minuten met veel enthousiasme met het stokje tegen de boomwhackers-buizen te slaan.

Op weg naar de uitgang nam ik ‘nog een kijkje’ in de schoollokalen uit de jaren 1662, 1830, 1910, 1930 en 1960, liep ‘nog even’ langs de zalen met de schoolplaten, en ging daarna ‘nog eventjes’ achter de schoolbank zitten om een kroonpen in de ink te dopen (en wat was het moeilijk om mooi Rotterdam of Dongen te schrijven!). En toen bleek dat de Tuin van Erasmus nog open was, besloot ik de tijd nemen om onder de zilverkleurige boom in de Lof der zotheid te bladeren.

Het laatste halfuur bracht ik in het museumwinkeltje door, en verliet het museum met het standaardwerk over het kwekelingenbestaan door de eeuwen heen, de inspirerende leefregels-kaarten en een paarse ‘ganzenveer’ waarmee ik dit verhaal al in de trein naar huis begon te schrijven.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Tegen de barbarij: Erasmus en het onderwijs – verlengd t/m 1 april 2012

  • Inlooprondleidingen Zing! (gegeven door de samensteller van de tentoonstelling): 2 en 22 februari, 4, 14 en 25 maart 2012 (om 14.00 uur)

Comments

  1. zie ook Reis door de tijd met Zing! in Publicaties: Kunstzone, post 24 juni 2012.

Trackbacks

  1. […] ook: Kanttekeningen: 20 januari 2012, Rotterdam, Het Nationaal Onderwijsmuseum. Share this:TwitterFacebookLinkedInVind ik leuk:LikeBe the first to like […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: