Hermitage Amsterdam – Rubens, Van Dyck & Jordaens

26 januari 2012, Amsterdam

Een kleurrijke weldaad. De ‘Rubens, Van Dyck & Jordaens’- tentoonstelling in de Amsterdamse Hermitage bruist van weldadige kleuren van de Vlaamse meesters. De grote doeken in zware vergulde lijsten, met de in volle glorie geportretteerde rijk (of schaars) geklede aristocraten, burgers en mytho-logische figuren, worden afgewisseld met overdadige stillevens vol bloeiende planten, geurige bloemen en tafels met gevogelte. In mijn boekenkast heb ik nog de Sovjet uitgave over de Hermitage collectie van de Vlaamse meesters liggen (N.Gritsaj. Vlaamse schilderkunst van de XVIIe eeuw. Leningrad: Iskus-stvo, 1989. 190 p., ill). De kleuren van de reproducties komen niet eens in de buurt van de kleurenrijkdom van de echte schilderijen. De schrijfster doet haar best de lezers van de bijzondere kunsthistorische waarde van de schilderijen te overtuigen, maar hoe beschrijf je de wereld waar alles levend, rijp en uitbundig kleurrijk is? Geen enkele beschrijving of reproductie kan de warmte van Rubens kleuren, de diepte van de contrasterende kleurcombinaties op de Van Dyck’s portretten, het harmonische koloriet van Jacob Jordaens, het licht en schaduw-spel van Frans Snijders en Pauwel de Vos of de subtiele kleurschakeringen van David Teniers de Jongere vervangen. Ook deze niet…

Deze slideshow vereist JavaScript.

Rubens, Van Dyck & Jordaens: verlengd tot 15 juni 2012 (www.hermitage.nl)

Comments

  1. Clara van Beek says:

    Beste Olga,
    Het was inderdaad een genot om deze tentoonstelling met jou te bezoeken. Wat een weelde, pracht en groot formaat vakmanschap. Geweldig dat deze schilderijen via Hermitage Amsterdam nu ook weer hier te zien zijn en niet verborgen in St. Petersburg waar niet iedereen naar toe kan gaan. Catharina de Grote wist goed welke collecties ze kon opkopen en had de intuitie om de juiste mensen aan te trekken die haar hielpen om haar enorme collectie uit te breiden. Dank voor je reportage. Regards, Clara

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: