Het organiseren van orgelconcerten: een vak apart? Deel 1 (Het Orgel, 2012, nr.2)

Olga de Kort. Het organiseren van orgelconcerten: een vak apart? Deel 1: Een Russisch proefschrift. 

PDF: Organisatie orgelconcerten deel 1 (2) O.deKort-2012-2-11-15.

(gepubliceerd in Het Orgel, 2012, nr.2, p.11-15; samenvatting: http://www.hetorgel.nl/n2012-02b.htm)

Deel 2 (Nederland): Het organiseren van orgelconcerten: een vak apart? Deel 2: Traditie en vernieuwing in Nederland

 

Ольга де Корт. Организация органных концертов: особая профессия? Часть 1: Русская диссертация.

Краткое содержание: Каждый год десятки Голландских церквей и концертных залов открывают двери для дневных и вечерних органных концертов. Каждый год члены правления кружков и органных обществ организуют совещания по вопросам программирования, рекламы, субсидирования, размера гонораров и стоимости отопления. И каждый год звучит один и тот же вопрос: удастся ли привлечь достаточное количество слушателей и заинтересовать их этим концертом, этой серией или этим органным фестивалем? Ведь число посетителей имеет влияние на окупаемость концертов, субсидирование, гонорары, программирование и отопление. Подобный вопрос задаётся не только в Голландии, но и, например, в России, в стране с непрерывно растущим интересом к органу. Благодаря установке новых органов, большому числу органных студентов и заинтересованной публике Россия всего лишь за три последних десятилетия приобрела опыт организации различных  серий органных концертов и фестивалей. В 2010 году в России была защищена первая диссертация о продюссировании органных концертов. Её автор, Олег Белоцерковский, работает директором Саратовской школы искусств, возглавляет продюссерское бюро Маэстро и организует органные концерты и международные фестивали в Саратове. Статья музыковеда и музыкального критика Ольги де Корт знакомит голландских читателей журнала Орган с диссертацией и опытом работы Олега Белоцерковского. Вторая часть статьи посвящена организации органных концертов в Голландии (публикация в мае). ©Olga de Kort, 2012.

Comments

 1. Dat is zeker waar. In Rusland komen vele mensen naar orgelconcerten en zijn daar zeer enthousiast over, zo heb ik meerdere keren ondervonden. Als ik er speel, speel ik voor volle zalen. Werkelijk een genot om daar te spelen.

  Maar wat is het verschil met Nederland. In Nederland heeft elke kerk zijn orgelconcertserie. In sommige kerken zijn meerdere orgelconcerten per week. Er is een overvloed aan concerten waardoor het publiek moet gaan kiezen naar welk concert met wil. Aan de ene kant een goede zaak.

  De andere kant is dat er geen schaarste is. En schaarste draagt bij aan een aanwas van publiek. In de miljoenenstad Saratov, zo weet ik, staat maar één orgel. In de concerthall van het Conservatorium staat een fraai instrument. Oleg Belotserkovsky organiseert daar, met veel succes en met veel liefde, meerdere keren per jaar een orgelconcert.

  Omdat in Saratov, en in meerdere Russische steden, schaarste heerst wat betreft de orgelconcerten, is dat de reden dat veel mensen de concerten bezoeken.

  Mocht er ooit in Nederland die schaarste komen, dan mogen we verwachten dat het publiek per concert weer aantrekt.

  Dus, resumé, schaarste is het sleutelwoord voor het concertbezoek.

 2. Reblogged this on Russische muziek in Nederland.

Trackbacks

 1. […] 1 (Rusland), zie Het organiseren van orgelconcerten: een vak apart? Deel 1: Een Russisch […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: