Max Prick van Wely, Albert Brussee. Pianorama

Max Prick van Wely, Albert Brussee. Pianorama. Een pianistisch panorama van Europa: Twaalf volksmuziekbewerkingen voor piano vierhandig. AB Music Productions & Editions, 2010. 42 p. Verkrijgbaar via de muziekhandel of http://www.albertbrussee.com.


In zijn voorwoord bij de nieuwe bundel met de twaalf quatre-mains volksmelodiebewerkingen blikt Albert Brussee terug op een voorafgaande serie van twaalf soortgelijke stukken voor piano tweehandig die in de jaren ’80 door dezelfde auteurs werd geschreven. Het nieuwe boek is veel meer gericht op pianoleerlingen en amateurpianisten en biedt de stukken op diverse moeilijkheidsniveaus aan. Bij alle twaalf composities is er sprake van rijke harmonische uitwerkingen van beide partijen, wisselende tempo’s en diverse technische aspecten van het pianospelen (o.a. akkoordenspel, toonladderfiguren en reeksen, positionering van de hand) en expressiemiddelen, die voor poëtische en lyrische of dansante en pittige composities zorgen. Uit de manier waarop de bewerkers tegenstemmen uitwerken, frasering vormgeven, versieringen toevoegen en harmonieën kleuren, blijkt hoe goed over alle details is nagedacht. De gekozen volgorde brengt veel afwisseling en zorgt voor een mooi contrast tussen de werken, die meer op delen van een cyclus lijken. De volksmelodieën zijn afkomstig uit de Jiddische, Nederlandse, Engelse, Hongaarse, Spaanse, Armeense, Schotse, Roemeense, Poolse, Franse en Duitse muziektradities, waarbij de Armeense treurzang en Volksmelodie uit Roemenië tot het minst bekende en Au clair de la lune en Ah, vous dirai-je, Maman tot de bekendste melodieën behoren. Ze zijn karakteristiek voor deze landen en streken vanwege het tempo, de accenten en toonhoogten waarop in de desbetreffende taal de woorden en lettergrepen uitgesproken worden. De kennismaking met deze werken is er tegelijkertijd één met de muzikale identiteit van deze landen. De bewerkers treffen steeds de juiste toon en de sfeer van de stukken, waardoor deze als korte verhalen klinken: van een onbezorgd Jiddisch kinderliedje, tot een plechtig O Nederland, let op uw zaak of een vrolijke Engelse matrozendans. De auteurs slaagden erin om er een echt muzikaal panorama en geen verzameling van losse stukken van te maken. ©OlgadeKort, 2012.

Gepubliceerd in PianoBulletin, 2012, nr.1, april.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: