A.Copland. Waar je naar moet luisteren in muziek.

Aaron Copland. Waar je naar moet luisteren in muziek. Vertaling A.Teunis & Kees de Vries. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds, 2012. 240 p. ISBN 978 90 5712 338 2

‘What to Listen for in Music’ is een klassiek voorbeeld van een boek dat meteen na zijn verschijning een klassieker werd. Sinds zijn publicatie in 1939 (eerste Nederlandse editie in 1960) heeft het boek van Aaron Copland al meerdere generaties van onderzoekende muziekliefhebbers en musici aan het denken gezet. “Hoor ik alles wat er gebeurt?” “Doet het me werkelijk iets?” Deze twee vragen die de Amerikaanse componist aan het begin van zijn boek stelt, zijn bepalend voor het vormen van een actieve luisterhouding. Bij het uitblijven van positieve antwoorden biedt Copland eerste luisterhulp. De ‘luisterproblemen’ worden behandeld vanuit het oogpunt van een componist, voor wie het luisteren naar muziek zo natuurlijk is als ademen. Gewapend met zijn professionele kennis van muziektheorie en muziekgeschiedenis geeft Copland een duidelijke en beargumenteerde uitleg over de niet altijd en niet voor iedereen zo vanzelfsprekend lijkende muziekmaterie. In achttien overzichtelijke en inspirerende hoofdstukken met talloze voorbeelden uit muziekwerken brengt hij alle basiskennis over de essentiële elementen van muziek (ritme, melodie, harmonie, klankkleur), de muzikale textuur en structuur, fundamentele vormen (variatie, fuga, sonate, vrij vormen) en de specifieke kenmerken van opera, filmmuziek en de twintigste-eeuwse muziek bijeen. Het is een ideale gids voor de luisteraar die geen genoegen neemt met de muziek als alleen maar achtergrond voor een feest, autorit of strijksessie. Het streven om bewust en aandachtig naar de muziek te luisteren leidt tot een ‘begrijpend luisteren’, wanneer een passieve luisterhouding plaats maakt voor een actieve muziekbeleving. Betrokken luisteren, ‘ingespannen luisteren, bewust luisteren, luisteren met ons hele verstand’ is volgens Aaron Copland het minste wat wij als luisteraars kunnen doen om de muziekkunst in leven te houden.  ©OlgadeKort, 2012.

Gepubliceerd in Kunstzone, 2012, nr.9, p.45.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: