Dimensions – Poetical Scenes – Rural Sketches

Dimensions. 10 pieces for piano. Composed by Wim Lourens. Digital Music Print, 2011. 14 Poetical Scenes for Violin and PianoComposed by Wim Lourens. Digital Music Print, 2011. 12 Rural Sketches for Violin and Piano. Composed by Wim Lourens. Digital Music Print, 2011.

De muzikale dimensies zijn een rekbaar begrip. Net als niveaubepaling van pianostukken. Waar eindigt Easy, hoe moeilijk is Intermediate en wat bedoelt een uitgever met Advanced? Zijn dat alleen de technische vaardigheden die mee tellen of moet je als speler ook bepaalde muzikale luister- en speelervaring en analytisch vermogen hebben voor de ‘intermediate’ en ‘advanced’ muziek? Deze vragen kunnen niet uitblijven bij de kennismaking met de stukken uit albums Dimensions, Poetical Scenes en Rural Sketches van de Leidse pianist en pianodocent Wim Lourens.

Zelden heb ik een zo misleidende niveaubepaling en gladstrijkende annotaties op de kaften gezien als bij deze drie uigaven uit DMP Instrumental Collections. Volgens de beschrijving is Dimensions ‘een collectie van aangename speelstukken’, met een ‘prachtige melodieuze opbouw’ en een ‘gedurfde eenvoud’, die een speler zich ‘muzikaal rijker’ laten voelen. In geen enkele zin leest een potentiële speler dat hij een boek met hedendaagse pianomuziek in handen heeft, die inhoudelijk de ontwikkelingen in de twintigste-eeuwse muzikale taal in beeld brengt. Zowel auditief, visueel als motorisch bieden de stukken voldoende leermateriaal en afwisseling in stijl, maatsoort, articulatie, frasering en dynamiek. Ook technisch gezien vormen de stukken van Lourens een uitdaging: snelle tempi (van tien stukken hebben er zeven  metronoomcijfers kwart = 120, 132, 144, 156, 160), octaveringen en zelfs 15ma’s, handenkruisingen, triolen, onregelmatig ritme en veelvoudig gebruik van chromatiek. Maar juist deze welkome uitdagingen maken deze stukken niet zo eenvoudig voor de ‘intermediate’  spelers. Met een sticker ‘advanced’ en een andere tekst op het kaft zou Dimensions interessant zijn voor gevorderde amateur- en professionele pianisten die naar een nieuw hedendaags repertoire zoeken.

De twee kamermuziekalbums voor viool en piano zijn door de componist (of zijn uitgever) op niveaus Intermediate en Advanced geplaatst. Pianistisch gezien kloppen de niveau-bepalingen hier veel beter dan in Dimensions, maar de annotaties zijn weer tegenstrijdig: ‘geschikt voor de al wat meer ervaren musicus’ (bij Intermediate) en ‘je hebt enig muzikaal inzicht en technisch kunnen nodig’ (bij Advanced).  Heel jammer dat dergelijke misleidende promotieteksten deze hedendaagse bundels in de weg staan om hun ware publiek te vinden, dat de werken van Lourens naar waarde kan schatten.  ©OlgadeKort, 2012.

Gepubliceerd in PianoBulletin, 2012, nr.2, september, p.78-79. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: