6 maart 2013: Opening van het Nederland-Ruslandjaar in Maastricht

6.03.2013, Maastricht©OdKortBij het uitblijven van het voorjaar is maart dit jaar vooralsnog alleen de maand die het bilaterale Nederland-Ruslandjaar officieel inluidt. De culturele agenda puilt nu al uit met openingen van tentoonstellingen, concerten, culturele avonden en theatervoorstellingen, en dat is slechts het begin. De komende maanden organiseren plaatselijke verenigingen, kunstenaars, onderwijs- en overheidsinstellingen in heel Nederland ‘Russische’ activiteiten. De meest rijke agenda’s hebben de plaatsen die zich op langere betrekkingen met Rusland kunnen beroepen, zoals Amsterdam, Groningen, Zaandam of Maastricht. Het officiële startschot van het jaar wordt op 6 maart in Maastricht gegeven, de stad die sinds het bezoek van Peter de Grote in 1717 vriendschappelijke banden met Rusland onderhoudt. Dat deze banden alsmaar sterker worden, blijkt uit de toespraken van burgemeester Onno Hoes en de voorzitter van het comité van aanbeveling prof. Joop van der Berg. Beide zeggen ze blij verrast te zijn met zo veel Russische connecties in het regionale onderwijs, bedrijfsleven en cultuur. De nalatenschap van Peter de Grote die tijdens zijn tweede bezoek aan de Republiek Maastricht aandeed (en zeer onder de indruk van de ontvangst en het aangeboden diner was), is niet vergeten en draagt, samen met de nieuwe initiatieven, bij aan het beeld van deze internationaal georiënteerde, Europese stad.

De Maastrichtse opening van het bilaterale jaar is tevens de presentatie van het nieuwe boek van prof. Emmanuel Waegemans ‘De tsaar van Groot Rusland in de Republiek’ over het Nederlandse netwerk van Peter en zijn reis in 1716-1717. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan burgemeester Hoes, daarna is de beurt aan de jongeren die negentien Nederlandse steden vertegenwoordigen. Bij elke exemplaar dat de schrijver, hoogleraar Slavistiek aan de KU Leuven, aan jongeren uitreikt, hoort ook een levendig verhaal over Peters verblijf in deze steden.

Het officiële deel wordt afgesloten met het toezingen van ‘Mnogije leta’ (‘Vele jaren’) door het mannenkoor ‘Cantus ex Corde’ (dirigent Pierre Willems), dat deze feestelijke opening muzikaal opluistert. Samen met gasten verhuist het koor naar de hal van het Stadhuis, die voor deze gelegenheid met Russische iconen wordt versierd. Er ontstaat een lange rij bij de tafel waar Waegemans zijn boek signeert. Met een gesigneerd boek in één hand probeer ik met de andere het schaaltje met verrukkelijk uitziende mini-blini’s met kaviaar vast te houden. Het Nederland-Ruslandjaar is geopend.

Meer informatie: www.maastricht.nl.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: