Olga de Kort. Een eigen lied (Het lied van Giacomo)

Francis-zingt_Tim-tekening-300x300Olga de Kort. Een eigen lied: Mini-opera-introductie in drie sprookjesachtige opdrachten.

Een flesje met tranenverwekkende melodieën, een doosje met harmonieën uit het Rijnland en het boekje met onmogelijk te onthouden teksten uit het Nibelungenland: een operazanger heeft wel iets anders op zijn nachtkastje liggen dan een gewone thriller. Al deze prullaria worden ontdekt, veroverd en eigen gemaakt tijdens de zware tocht op zoek naar zijn eigen lied. Ja, de operawereld heeft zijn eigen wetten, je kunt als buitenstander wel een introductie gebruiken.

Er was eens… een jongen die niets over muziek wist en die nog nooit in zijn leven een muziekstuk gehoord had. Hij woonde niet in het land van 1000-en-1-bezuinigingen, maar gelukkig voor hem in een sprookje. In sprookjes kan het nog wel eens gebeuren dat er met één zwaai van een toverstokje (een ver familielid van een dirigeerstokje) overal muziek klinkt. Soms schiet er zelfs een goede fee te hulp, en dan gaan alle wensen in vervulling. Als er geen fee langs loopt, dan moeten er enige sprookjesinspanningen verricht worden om de band met de realiteit niet helemaal uit het oog te verliezen. Ze heten dan ‘opdrachten’ en kunnen best pittig zijn. Zoals de opdrachten van de jonge Giacomo die al na het horen van een paar ‘muzikale geluiden’ niets liever wil dan een operazanger worden, en niet zo maar een, maar een Primo Uomo (bij gunstige omstandigheden een collega van De Prima Donna). In zijn zoektocht naar een ‘eigen stem’ leert Giacomo alles over harmonieën en melodieën, aria’s en Bel Canto, operateksten en operagestes. En samen met hem worden ook bezoekers van de voorstelling ‘Het lied van Giacomo’ in de geheimen van operawereld ingewijd, want het sprookje zou geen sprookje zijn als het geen educatieve waarde had.

Intriges, rivalen, zanglessen, primadonna’s en prima uomo’s, Wagner-opera’s, Casta diva, Maria Callas, Mozart en Puccini, – het leukste is natuurlijk als je de subtiele en soms juist karikaturistisch uitvergrote verwijzingen naar opera realia begrijpt, maar ook zonder speciale kennis kun je van deze hilarische en uiterst vermakelijke voorstelling genieten. Gemaakt als familievoorstelling voor het 49e IVC concours in Den Bosch, is deze ‘inleiding in de opera’ van de (opera)zangeres Francis van Broekhuizen geschikt voor alle doelgroepen en alle leeftijden vanaf zeven jaar. Niet te lang, informatief, wetenswaardig, vermakelijk, vol grappige typetjes, overtuigend geacteerd en professioneel gezongen, en het eindigt bovendien ook nog goed (wat je over de echte opera’s niet altijd kunt zeggen). Alle personages leven nog lang en gelukkig, en niet in de laatste plaats omdat ze zingen en omringd zijn met muziek. Een mooi sprookjesleven dat als wij niet oppassen alleen nog in sprookjes voorkomt. ©OlgadeKort, 2012. 

Gepubliceerd in Kunstzone, 2013, nr.4, juli-augustus, p.44. 

Het lied van Giacomo (gezien op 26 september 2012, het 49ste Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch, Theater aan de Parade). Tekst: Francis van Broekhuizen, verteller: Edwin Rutten, pianiste: Femke de Graaf, decors: Tim van Broekhuizen. Meer informatie:  www.francisvanbroekhuizen.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: