O. de Kort. De Andriessens/Agnes van der Horst

De Andriessens

Agnes van der Horst. De Andriessens. Een kleurrijke familie van muzikanten en kunstenaars. Uitgeverij Lias, 2013. 231 p., ill. € 24,95. ISBN 978 90 8803 020 8

Er zijn vele kunstenaarsfamilies waar kinderen het vak van hun ouders spelenderwijs leren en met de vanzelfsprekendheid van veelbelovende erfgenamen in de voetstappen van de ouders treden. Toch komt het niet zo vaak voor dat één familie enkele generaties lang talentvolle telgen voortbrengt die in verschillende kunstvakken uitblinken. Zelfs de meest beroemde dynastie ooit, de Duitse Bachs, beperkte zich tot de muziek. De Nederlandse Andriessens is een zeldzaam geval van een kunstzinnige familie waar naast organisten, componisten, zangers en pianisten ook kunstschilders, schrijvers, een architect en een beeldhouwer opgroeiden. Een biografie van deze familie schrijven is onmogelijk zonder een beeld van het Nederlandse kunstleven van de afgelopen honderd jaar weer te geven. Agnes van der Horst kiest voor de componerende Andriessens en hun aandeel in het muziekleven. De ruim 1500 composities van Andriessens kunnen als muzikale illustraties bij de gehele geschiedenis van de 20e eeuwse Nederlandse muziek dienen. Niet vanaf de zijlijn maar vanuit het middelpunt hebben de pater familiales organist Nicolaas Andriessen, zijn zoon, de organist en componist Hendrik Andriessens en diens zonen, de componisten Jurriaan en Louis, alle ontwikkelingen in de hedendaagse kerk-, orgel- en kunstmuziek meegemaakt en medebepaald.

In haar informatieve, in een heldere, journalistieke stijl geschreven boek, schetst Van der Horst een portret van een warme, muzikale, kunstbeminnende en belezen familie waar ‘het talent kon groeien doordat het werd opgemerkt en gestimuleerd’. De broers van Hendrik, de pianist Willem Andriessen en de ‘beeldhouwer van het verzet’ Mari Andriessen, Hendriks zoon Nico, de latere stadsarchitect van Haarlem, of de dochter, de pianiste en pianodocente Caecilia, iedereen kreeg de ‘muziek en kunst met de paplepel binnen’. De opvoedkundige principes van de Andriessens werden gebaseerd op het herkennen van een aanleg en het stimuleren van eigen creativiteit en durf. Muziek, architectuur of journalistiek, iedereen kon zijn eigen weg volgen zolang er één familieprincipe nageleefd werd: ‘als je iets doet, moet je het ook goed doen’. Het familieverhaal van de Andriessens reikt verder dan een verhaal van een buitengewoon getalenteerd gezin; het inspireert door maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke ontwikkeling van diverse leden van deze ‘kleurrijke familie’.  ©Olga de Kort, 2013

(gepubliceerd in Kunstzone, 2013, nr.5 september, p.65).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: