Olga de Kort. Ivan Raykoff. Dreams of love. Playing the romantic pianist (recensie)

dreams of loveIvan Raykoff. Dreams of love. Playing the romantic pianist. Oxford University Press, 2014, 292 pp., ISBN 9780199892679.

Het onderzoek van Ivan Raykoff, hoogleraar muziek aan de New School for Liberal Arts in New York, naar de rol van pianomuziek in de filmindustrie en de toegevoegde waarde van een pianist of een pianospelend personage in een film, leverde een goed gedocumenteerde studie over mythen, stereotypen en mediaclichés van de laatste twee eeuwen. De analyse van talloze  filmscènes bewijst hoe nostalgische pianoklanken van Chopin, fragiele pianomeisjes, elegante sterke vrouwen achter de piano en pianospelende helden onvermijdelijk een gevoelige snaar bij het publiek kunnen raken en daarmee het commerciële potentieel van vrijwel elke film kunnen verhogen.
Dreams of love is een boek over de zelden besproken kant van het pianospelen: de aantrekkingskracht die een pianist en pianomuziek op luisteraars uitoefenen. En waar die aantrekkingskracht is, daar zijn geïmponeerde luisteraars en toeschouwers voor wie een pianist de belichaming van de romantische ‘dreams of love’ symboliseert. In drie hoofdstukken, ‘Touch’, ‘Sight’ en ‘Sound’ neemt Raykoff alle ingrediënten van een verleidelijk spel en verleidelijke spelers onder het vergrootglas: duizeligmakende virtuositeit, ontroerend en tot de verbeelding sprekend lijden van een gevoelige kunstenaarsziel, sterke frustraties van een vaak onbegrepen genie, en natuurlijk de ‘looks’. De met volle haarbos gezegende musici genoten nog lang voor Liszt een bijzondere populariteit bij het publiek. Door zijn opvallende hoofdbewegingen en het toevoegen van zijn lokken tot een artistiek arsenaal van zijn performance, werd Liszt een rolmodel voor verdere generaties van ‘long-haired musicians’ met een ‘turbulente creativiteit’.
Behalve tekstuele voorbeelden uit recensies, brieven en herinneringen is Dreams of Love rijkelijk geïllustreerd met zeldzame foto’s, affiches, filmbeelden en muziekfragmenten. Maar er is nog meer: via een speciaal paswoord krijgen de lezers toegang tot de Oxford Companion website, waar ze op nog meer afbeeldingen, teksten, geluidsfragmenten en video’s van meer dan honderd filmscènes kunnen rekenen. ©Olga de Kort, 2014.

(gepubliceerd in PianoBulletin, 2014, nr.1 april, p.86-87).

PDF: PB_1_2014_p 86-87-O.de Kort -Dreams of love

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: