Olga de Kort. Debussy in Pictures: educatieproject van Nino Gvetadze

NinoGvetadze-Debussy projectOlga de Kort.  Debussy gevat in tekeningen: Een geheim van muziek en verbeelding (gepubliceerd in Kunstzone, 2014, nr.6, p.56-57)

PDF: O.de Kort. Debussy gevat in tekeningen- Nino Gvetadze. Kunstzone 6-2014 p56-57

Hoeveel kinderen kunnen zeggen dat ze de muziek van Claude Debussy al op hun vijfde, zesde of zevende kennen? De schoolgenootjes van Mariam Tskhadadze, de zevenjarige dochter van de Nederlands-Georgische pianiste Nino Gvetadze, wel. Samen met de pianiste hebben ruim 200 leerlingen van de Amsterdamse Montessorischool nr. 14 geprobeerd om het geheim van Preludes en Estampes van de Franse componist te ontrafelen.  

Alle muziekstukken van alle componisten en uit alle tijden hebben hun geheim. Je moet alleen goed luisteren om er achter te komen. Het liefst met dichte ogen. Pas dan hoor je  regendruppels, krakende sneeuw onder voeten, zingende vogels en als je heel goed luistert, kun je zelfs de warme wind voelen die zachtjes met de bladeren speelt.

Al deze klanken, beelden en indrukken komen terug in de pianomuziek van Claude Debussy (1862-1918). Het idee om de kinderen met deze muzikale wereld kennis te laten maken, kwam bij Nino Gvetadze bij toeval. Haar toen nog vijfjarige dochter wilde graag weten waar al die muziek die mama zo mooi achter de piano zat te spelen, om ging. Haar vraag kwam voor Nino als een verassing want Mariam zat op dat moment te tekenen en lette ogenschijnlijk helemaal niet op mama’s spel. “Wat denk je zelf”, vroeg Nino op haar beurt. “Wat hoor je? Hoor je een storm? Of iemand die heel gelukkig is?” Op tafel lagen kleurpotloden en papier, en ze stelde het meisje voor om alles te tekenen wat ze in muziek van Debussy hoorde.

Debussy in pictures

Een jaar later, toen Nino Gvetadze besloot haar volgende CD aan de muziek van Debussy te wijden, herinnerde ze zich hoe interessant haar dochter het vond om bij de Preludes tekeningen te maken. Na overleg met de docente Martine Laarman van de Montessorischool nr.14, werd een muziekproject geboren: Debussy gezien door de ogen van de kinderen uit groep 3, 4 en 5. Zonder een voorbereidende lesbrief of een les van de juf, geheel onbevangen en nieuwsgierig waarom de piano in de gymzaal stond, kwamen de kinderen, steeds in groepen van 20, met de mama van Mariam kennis te maken. Verzameld rondom de piano, luisterden ze naar het verhaal van de pianiste over geheimen die in de muziek verstopt zijn. Geïntrigeerd door wat hun te wachten stond, sloten ze hun ogen en luisterden ze naar wat de muziek hun wist te vertellen. “Een zonsopgang!” – “Een vrolijke dag!” – “Een zee!”: het enthousiasme van kinderen was heel groot toen bleek dat ze de taal van de muziek werkelijk konden begrijpen. De vreugde en het verdriet, de zonsopgang of het geluk, ze konden alles in de pianoklanken van Les collines d’Anacapri of La fille aux cheveux de lin horen.

Het enthousiasme werd nog groter toen de kinderen hun muziekverhalen mochten tekenen. Na een kwartier waren de eerste tekeningen klaar: van blije en zonnige tot compleet zwarte want één van de jongens bekende dat hij geen kleuren behalve de zwarte voor zich zag. Na afloop van alle workshops had Nino Gvetadze meer dan 200 tekeningen verzameld.

De cd-presentatie in kleur en klank

Een jaar later hield de pianiste haar belofte aan de kinderen om een tentoonstelling bij de presentatie van haar Debussy-cd te organiseren. Op 11 mei 2014 bleek de grote Zuiderkerk in Amsterdam net groot genoeg om de tekeningen van de scholieren op te hangen. De leerlingen van de Montessorischool hadden het deze middag druk met het terugvinden van hun eigen tekeningen. Maar de grootste verassing kwam tijdens het presentatieconcert toen ze hun tekeningen op het grote scherm achter de pianiste herkenden. De klanken van de Preludes en Arabesques en de kindertekeningen, de muziek van Debussy was nog nooit zo kleurrijk en fantasievol verbeeld!

Durven te luisteren en te horen

De nieuwe cd van Nino Gvetadze is opgedragen aan haar dochter, die als vijfjarige een potlood pakte om de muziek van Claude Debussy te tekenen. Wat ze toen hoorde was geen aangepaste Debussy, gearrangeerd en ‘toegankelijk’ voor kinderen gemaakt. Ze werd geraakt door de oorspronkelijke Debussy, rijk aan kleurschakeringen en klanknuancen, verstild en vol onuitgesproken dromen en verlangen. Kinderen hebben geen aanwijzing nodig om het geluk of de ingehouden tranen in de muziek te horen. Ze moeten alleen gaan zitten en hun ogen sluiten. Net als volwassenen trouwens, maar die geloven helaas vaak al niet meer dat ze de taal van de klassieke muziek kunnen verstaan. ©Olga de Kort, 2014.

Meer informatie: www.ninogvetadze.com; www.debussyinpictures.com; www.debussyinpictures.com/pictures; www.orchidclassics.com/releases/nino-gvetadze-debussy.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: