Olga de Kort. Interview met Daniël Wayenberg (Pianist, 2014, nr.2)

Daniel_Wayenberg-fotograaf-P-Vis-150x150Olga de Kort. Interview met Daniël Wayenberg: “Zes uur vind ik wel een goede tijd om te studeren” (gepubliceerd in Pianist, 2014, nr.2, p.19)

Op 11 oktober viert de Nederlandse pianist en componist Daniël Wayenberg zijn 85ste verjaardag, maar daar wil hij allerminst over praten. Zelfs een voorzichtige felicitatie met dit mooie jubileum wordt resoluut van tafel geveegd. “Leeftijd, wat is dat eigenlijk? In de kunst is leeftijd helemaal niet belangrijk. Het gaat er niet om hoe oud je bent, maar om hoe competent je bent. Competentie en professionalisme, dat zijn de criteria die ik boven alles verkies. Je moet competent zijn in alles wat je doet. Neem bijvoorbeeld mijn collega Martin Oei, met wie ik in november in een vijftal concerten optreed. Men vindt het interessant om bij onze uitvoeringen uit te rekenen hoeveel leeftijdverschil tussen ons zit terwijl ik hem niet als een 18-jarige pianist zie, maar als een competente muzikant.”

Deze vijf jubileumconcerten hebben een heel gevarieerd programma, van quatre-mains stukken van Brahms tot liederen van Rachmaninoff en Gershwin. “Ik vind het heel leuk om samen met collega’s op het podium te staan. Ik heb altijd graag met orkesten opgetreden maar de liedbegeleiding trekt me ook aan. Nu ik het zeg, bedenk ik me dat ik recitals ook fascinerend vind. Het komt omdat piano een mooi instrument is! Alles wat ik op piano kan spelen, doe ik graag: van solowerken tot kamermuziek en liedbegeleiding.”

U speelt klassieke muziek, hedendaagse muziek en jazz. Welke componisten rekent u tot uw favorieten? “Als ik over mijn favoriete componisten moet beginnen, dan komen alle grote namen voorbij. Russische muziek ligt me bijzonder aan het hart, mijn moeder was tenslotte een Russin. Maar als luisteraar, en dat geef ik eerlijk toe, heb ik één zwakheid en die heet Wagner. Ik kan uren naar zijn opera’s Parsifal of Götterdämmerung luisteren.”

Naast de voorbereidingen voor nieuwe concerten, bent u dit najaar ook bezig met de opnamen van de nieuwe Liszt-cd. Hoeveel uur per dag studeert u? “De laatste tijd iets minder dan vroeger, maar toch nog steeds zes à seven uur per dag. Zes uur vind ik een goede tijd, dan blijf je namelijk nog goed geconcentreerd. Geen zes uur achter elkaar natuurlijk, dat is niet alleen vermoeiend maar ook zonde van de tijd. Na zes uur gaan concentratie en energie achteruit, en machinaal studeren wil ik niet. Ik ben verschrikkelijk perfectionistisch. Je best doen is niet genoeg, als muzikant moet je veel meer dan alleen je best doen.”

Hoe lukt het u om met zo veel energie en werkdiscipline te blijven studeren en optreden? “Ik ben muzikant, het woord musicus vind ik zo deftig klinken! Muzikanten maken muziek, zo simpel is het. Muzikant zijn is niet wat je doet, maar wat je bent. Je doet iets omdat je het bent, en ik ben mijn leven lang een muzikant! En zeg, alstublieft, niet steeds u tegen mij, anders begin ik me echt oud te voelen! (lacht) ” ©Olga de Kort, 2014.

PDF: O. de Kort. Interview met D.Wayenberg. Pianist. 2014, nr.2

Trackbacks

  1. […] informatie: concertzalen, www.martinoei.nl. Zie ook O. de Kort. Interview met Daniël Wayenberg (Pianist, 2014, […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: