Olga de Kort. Denis Kozhukhin (Pianist, nr.2, 2015)

DK_Portrait_01Olga de Kort. Denis Kozhukhin – veelzijdige pianist en kamermusicus (gepubliceerd in Pianist, 2015, nr.2, p.78 en in Luister, 2015, nr.707, p.37).

Haydn, Schubert, Prokofjev of Grieg, de 28-jarige Russische pianist Denis Kozhukhin slaagt erin om zelfs op de meest gespeelde en populaire werken uit het pianorepertoire zijn persoonlijke stempel te drukken. Als een van de meest intelligente pianisten van zijn generatie, wordt hij geroemd als invoelende, virtuoos en magistraal speler met een fraaie klank en gedurfde interpretaties. Een sterke persoonlijkheid die in alles door zijn liefde voor muziek wordt gedreven. Als jongen van veertien vertrok Denis in zijn eentje vanuit zijn geboortestad Nizjni Novgorod naar Madrid om bij Dmitri Bashkirov aan La Escuela  Superior de Música Reina Sofía te studeren. Na Spanje volgden Italië, België en Duitsland. Dankzij de muziek voelt hij zich overal thuis.

Op zijn 15de debuteerde Denis Kozhukhin op het Verbier Festival, op zijn 19de won de derde prijs van de Leeds International Piano Competition. Drie jaar later kon hij zich de winnaar van de Vendome Prize International Piano Competition in Lissabon noemen en nog een jaar later schreef de jonge pianist de Koningin Elisabethwedstrijd op zijn naam. Na de Brusselse overwinning gingen de deuren van alle concertzalen voor hem open, van Carnegie Hall tot het Koninklijk Concertgebouw. Hij is nog steeds het concours dankbaar voor de vele kansen die hij kreeg. En niet alleen dit concours. In zijn interviews vergeet Denis nooit zijn ouders en de pianolerares Natalia Fish te bedanken voor een stevige muzikale basis. Zijn jarenlange docent Dmitri Bashkirov is hij dankbaar voor de waardevolle muzikale- en levenslessen. Ook het vermaarde docententeam van de International Piano Academy Lake Como droeg bij aan zijn verdere vorming als musicus.

Kozhukhin speelt met even veel plezier solorecitals als pianoconcerten met orkest en is een veelzijdige kamermusicus. Hij houdt van de kleurrijkheid en romantiek van Griegs pianowerken en van de harmonie, schoonheid en emotionaliteit van Franz Schuberts muziekwereld. Maar er is ook Sergej Prokofjev met zijn briljante muziek vol sarcasme en ironie. Met zijn Tweede pianoconcert heeft hij het Elisabethconcours gewonnen. De drie War Sonatas van Prokofjev staan op Kozhukhins eerste, met veel enthousiasme ontvangen cd.

Denis Kozhukhin is altijd blij als hij jonge luisteraars in de zaal opmerkt. Zelf zat hij al op zijn vierde achter de piano en zong jarenlang met veel plezier in een kinderkoor van zijn vader. Aan deze vroege kinderervaringen dankt hij zijn liefde voor muziek. De liefde en de niet aflatende bewondering voor haar schoonheid die hij graag met zijn luisteraars wil delen. ©Olga de Kort, 2015.

Pdf: O. de Kort. Denis Kozhukhin – Pianist-nr.2, 2015

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: