O. de Kort. Peter en de wolf: Educatieve app voor basisschool (Kunstzone, 2015, nr. 4)

drukwerk promokaartje_cmykPeter en de wolf: Educatieve app voor basisschool (gepubliceerd in Kunstzone, 2015, nr.4, p.65)

Sergej Prokofjev. Peter en de wolf: educatieve pc-app voor basisschool. Het Koninklijk Concertgebouworkest, Uitgeverij Follow a Muse, 2015. Meer informatie via www.concertgebouworkest.nl/nl/Educatie/Educatieve-apps/ en info@followamuse.nl.

‘Het is net of het orkest in de klas zit!’, riep een enthousiaste leerling van groep 4 na zijn kennismaking met de educatieve app Peter en de wolf. De leerlingen van ‘pioniersscholen’ die de afgelopen maanden als eersten de wereld van Sergej Prokofjevs muzieksprookje via de pc-app van ‘binnenuit’ mochten verkennen, konden er geen genoeg van krijgen. Alle functies werden uitgeprobeerd en opnieuw doorgespeeld. Peter en zijn vrienden verschenen op kindertekeningen en het neuriën van Prokofjevs thema’s in schoolgangen en op het speelveld werd de gewoonste zaak van de wereld.

Een video-opname van Sergej Prokofjevs Peter en de wolf liet leerlingen het muzikale sprookje en orkestinstrumenten zien en horen, terwijl de interactieve illustraties en animaties de muziekbeleving nog levendiger maakten. Dankzij de app kun je de personages namelijk ook ‘aanraken’. En dan komen de muziek, de personages en instrumenten als met een zwaai van een toverstok tot leven. Een echt sprookje, dus, die Peter en de wolf -app!

Waar de kinderen vooral gretig op de knopjes bij instrumenten en personages drukten, en vol overgave de animatietekeningen zelf probeerden na te maken, hadden de leerkrachten van testgroepen 3, 4, 5 en 6 de nodige waardering voor de uitgebreide werkbladen en lesbrieven. Het lesmateriaal van Meesters in Muziek (Moet je doen – muziek), met als uitgangpunt kerndoel 54 van TULE, gaat verder dan alleen een Peter en de wolf-muziekproject. De zes begeleidende lesbrieven bieden ook voldoende stof voor dramalessen en beeldend onderwijs. Ook buitenmuzikale thema’s als diverse Russische wetenswaardigheden, menselijke emoties en informatie over Sergej Prokofjev en het Koninklijk Concertgebouworkest kregen hun plaats in de app.

Na de testperiode werd de Peter en de wolf- app op ruim 30 basisscholen geïntroduceerd. De bijdrage van Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest en het Jacobson Fonds maakt het mogelijk om deze pc-app gratis aan te bieden. Het enige wat de scholen moeten doen is de Windows-versie van de app op de PC van de leerkracht installeren om deze vervolgens op het digibord af te kunnen spelen. De educatieve app-reeks van het Koninklijk Concertgebouworkest wordt binnenkort uitgebreid met Schilderijen van een tentoonstelling  van Modest Moesorgski voor de groepen 5 en 6 en Romeo en Julia van Sergej Prokofjev voor de groepen 7 en 8. ©Olga de Kort, 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: