O. de Kort. Dirigent Dmitri Liss over hedendaagse muziek (deKlank, 2015, nr.1)

D.LissOlga de Kort. Dirigent Dmitri Liss over hedendaagse muziek (gepubliceerd in deKlank, 2015, nr.1 september-november, p.33)

Dmitri Liss: ‘Mijn belangstelling voor hedendaagse muziek ontstond op de gespecialiseerde muziekschool waar ik klarinet en muziektheorie studeerde. Ik weet nog hoe ik op mijn zestiende een soloconcert speelde met uitsluitend twintigste-eeuws repertoire: Honegger, Hindemith, Stravinsky, Jolivet, Lutoslawski en Penderecki. Met evenveel plezier bestudeerde ik werken van mijn studiegenoten van de compositieafdeling, vooral die van mijn toekomstige vrouw – toen nog ‘slechts’ klasgenote. Maar eigenlijk verdeel ik muziek niet in hedendaags en klassiek, eerder in interessant of saai, dichtbij mij of ver weg. Ontstaansperiode, nationaliteit van de componist en techniek die hij gebruikt, vind ik veel minder belangrijk.

Op mijn dirigeerlijstje staan inmiddels uitvoeringen van componisten uit Canada, de Verenigde Staten, Europa en Azië. In 2002 had ik de eer om de Russische premières van drie Nederlandse werken te dirigeren tijdens het Nederlandse Kunstfestival in Jekaterinenburg: Flux/Reflux van Willem Jets, Here (to be found) van Michel van der Aa en Peter Adriaansz’ Chant Negatif. Ik ben er trots op dat ik het eerste festival met muziek van Gia Kancheli dirigeerde. Ik zie het uitvoeren van muziek van onze tijdgenoten als belangrijk onderdeel van de educatieve missie van orkesten. Op lessenaars van mijn Filharmonisch Orkest van de Oeral staan zowel eindexamenwerken van de compositiestudenten van het Oeral Conservatorium als opdrachtcomposities van het tweejaarlijkse Eurasia Festival. Wij, spelers, zijn tenslotte bemiddelaars tussen componisten en luisteraars. Het muziekleven van onze tijd is intensief en gevarieerd, er ontstaan nieuwe ideeën, stromingen, stijlen en – wat het allerbelangrijkst is -, er komen nieuwe getalenteerde componisten. Ik werk graag met hen samen en steun ze door hun nieuwe composities te spelen, beide zijn voor mij belangrijke taken. En het is ook nog eens buitengewoon interessant!’ © Olga de Kort, 2015.

PDF Verbey-Liss – DeKlank-2015-nr.1 (p.30-32 ©Machiel Swillens. Interview met Theo Verbey; p.33© Olga de Kort. Dmitri Liss over hedendaagse muziek).

zie ook Interview Dmitri Liss (deKlank, 2014, nr.2).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: