O. de Kort. Christina&Michelle Naughton, piano (Luister, 2016, 714)

Olga de Kort. Christina en Michelle Naughton: Vierhandige dialoog in harmonie (gepubliceerd in Luister, nr. 714 april, p. 58-60) 

‘Good morning!!! How are you?!!’ Twee vrolijke, volkomen identieke stemmen klinken in perfecte unisono. De goedgehumeurde piano-tweeling uit New York heeft duidelijk geen moeite met het vroege tijdstip van een interview. Christina en Michelle Naughton bruisen van energie, lachen om hun eigen antwoorden, kibbelen opgewekt over wie als eerste gaat praten en zelfs nadat de keuze is gemaakt, praten ze nog steeds tegelijk.

Hun stemmen lijken dermate op elkaar dat ik voortdurend moet vragen wie ik aan het woord heb. Daar moeten ze weer hartelijk om lachen. Ah, dat is niet belangrijk, zeggen ze vrolijk – en weer tegelijk. Michelle of Christina, de een zegt precies wat de ander ook denkt. Dat maakt me meteen nieuwsgierig of ze de mensen in hun omgeving wel vaker met hun identieke voorkomen misleiden. Er volgt een nieuw lachsalvo. Nee, als je ons iets beter kent, dan vergis je je niet meer zo vaak. Wat betreft de muziek, daar hoeven we ons al helemaal niet als iemand anders voor te doen of achter elkaar te schuilen. Tweeling of geen tweeling, je moet jezelf blijven en tegelijkertijd je gevoelens op je pianopartner afstemmen.  Naugthon_Piano_website

Twee identieke solisten

Een tweeling zijn is geen garantie voor een geslaagd pianoduo. Dat wisten de zusjes Naughton al heel vroeg, toen ze op hun vierde op een pianokruk bestormden om afzonderlijk van elkaar pianoles van hun moeder te krijgen. Ze studeerden aan hetzelfde Curtis Institute of Music en de Juilliard School, wonnen dezelfde schoolprijzen, maar samen spelen, daar hadden ze geen zin en geen tijd voor. Slechts voor een keer vormden de meisjes een pianoduo bij een gelegenheidsconcert, en juist deze avond gooide hun solistische ambities overhoop. Ze hebben daarna nog afzonderlijk van elkaar hun bachelor en master diploma’s gehaald, maar speelden steeds vaker met de gedachte om een professioneel duo te vormen.

Christina en Michelle herinneren zich het verrassende gevoel van vreugde die het samenspelen hun vanaf het begin gaf. Dit gevoel werd uiteindelijk doorslaggevend en maakte de weg vrij voor twee succesvolle debuutconcerten in het Kennedy Center in Washington en het Mann Center for the Performing Arts, waar ze als duo met het Philadelphia Orchestra speelden.

Christina: ‘Achteraf gezien hadden we het al vroeger moeten doen. We stonden als kinderen al altijd klaar voor elkaar. Zelfs bij het instuderen van moeilijke passages probeerden we elkaar te helpen. In de afgelopen jaren hebben we nog meer begrip voor elkaar ontwikkeld. Muzikaal gezien delen we dezelfde gevoelens en weten we hoe de ander ze wil uitdrukken. Je kan het intuïtie noemen of onze geheime taal, de benaming is niet belangrijk. Het belangrijkste is dat het ons enorm helpt tijdens repetities. Ook op het podium reageren we intuïtief op elkaar en blijven met elkaar muzikaal in gesprek. Dat geeft een geweldig gevoel van vertrouwen met als resultaat een enorme vrijheid die we met elkaar tijdens uitvoeringen delen’.

Michelle voegt er meteen aan toe dat zowel repetities als concerten voor hun beiden een onuitputtelijke bron van vreugde vormen. ‘We zijn zo gewend om onze muzikale ervaringen met elkaar te delen en te bespreken, dat we onze emoties en gedachten feilloos aanvoelen. Het geeft ons veel vreugde om ze vervolgens samen in de muziek te vertalen. We merken dat we steeds verder naar elkaar toe groeien en steeds dieper muzikaal kunnen communiceren’.

Visions-ChristinaMichelleNaughtonGedeelde vreugde

‘One mind and one body’, zo beschreef Joseph Kalichstein, pianodocent van beide zusjes aan Juilliard, zijn indruk van het Naughton pianoduo. Twee pianisten die in staat zijn om een te worden om gedeelde vreugde en gedeelde gevoelens aan hun publiek over te brengen. Behalve artisticiteit en technische perfectie delen de zusjes ook nieuwsgierigheid naar nieuwe muziek en een voorliefde voor de avontuurlijke programmering. Hun eerste cd Piano Duets (2013), met werken van onder anderen Mozart, Schubert, Ravel en  Lutosławski’s Paganini Variaties, presenteerde Naughtons frisse kijk op het traditionele pianoduo repertoire.

Nu ze niemand meer in hun techniek, muzikaliteit en enthousiasme hoeven te overtuigen, gaan de twee pianisten een stap verder. Ze openen de nieuwe Warner Classics- opname met Messiaen, staan stil bij John Adams en sluiten af met Bach in bewerking van György Kurtág. Welke raakvlakken vonden ze bij de zeven meditatieve Visions de l’Amen, de uitbundige Hallelujah Junction en de overwelmende Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit? Het unisono-antwoord laat niet op zich wachten: ‘Vreugde!’

Christina: ‘De combinatie Messiaen-Adams-Bach ligt misschien niet meteen voor de hand, vooral bij het pianoduo repertoire, maar luister eens naar deze composities, ze drukken zo veel vreugde uit! Vreugdevol verheven, uitbundig vreugdevol of vreugdevol berustend, we willen een stem aan al deze lagen en schakeringen van vreugde geven. Messiaens Visions zijn verbonden met zijn eigen religieuze ervaring. Hij schreef dit zevendelig cyclus na zijn deternering in de kamp. We vonden het verbazingwekkend dat zo veel kleur en hoop in deze donkere tijden van zijn leven geworteld zijn. Ook de compositie van John Adams is een uitzonderlijke uitdrukking van vreugde.’

Michelle: ‘Na Adams Hallelujah Junction biedt Bachs Sonatine uit Actus tragicus geen happy end. De componist schreef haar voor de begrafenis, dus zo vrolijk was het ook niet bedoeld. Maar ondanks deze treurige gelegenheid, noemt Bach zijn compositie nog steeds ‘Gods tijd is de beste tijd’. We werden meteen geraakt door de manier waarop hij het gevoel van vrede weet uit te drukken. En waar vrede is daar is vreugde, voor ons tenminste’.

Christina: ‘Met deze cd willen we de gedachten en gevoelens van deze drie zo  verschillende componisten verklanken en ze dichter bij onze luisteraars brengen. Er wordt weleens gezegd dat de muziek je uitnodigt om de reis naar en door de menselijke ziel te maken. Met deze cd nodigen we iedereen uit om een klein gedeelte van deze reis met ons af te leggen. Van onze kant proberen we de ziel van onze luisteraars met ons spel te raken en samen deze onbeschrijfelijke vreugde te ervaren die de muziek ons allemaal kan schenken’.ChristinaMichelleNaughton-website

Samen – dubbelsterk

Het Amerikaanse duo kijkt vol verwachting uit naar de release van de nieuwe cd Visions in Europa. In hun thuisland zijn de Naughtons al lang een begrip: hun energieke en enthousiaste uitvoeringen inspireerden muziekcritici op de meest inventieve vergelijkingen van tweelingen-thematiek zoals ‘paired to perfection’ of ‘twins in singh’. De superlatieven van hun Europese en Aziatische collega’s zijn niet minder vleiend: ‘een dubbelster’ op weg naar ‘een supernova’, ‘een vierhandig sprookje’. Michelle en Christina moeten hartelijk  lachen om deze voorbeelden, maar ze zijn zeker blij en dankbaar voor deze bevestiging van hun keuze.

Christina: ‘Het bevestigt dat we samen heel veel bij mensen los kunnen maken. Natuurlijk benadrukt men graag dat we tweeling zijn, maar we zijn geen geoliede identieke machines die automatisch hun kunstjes afspelen. Wij willen mensen raken en laten dansen, huilen en lachen. Zoals we het zelf ook graag doen!’

En als bevestiging dat ze het zeker menen, schieten ze in een aanstekelijke lach. Intussen hoor ik wel degelijk het verschil in hun stemmen, maar als het om het lachen gaat, zijn ze nog steeds van elkaar niet te onderscheiden. Gedeelde vreugde is dubbele vreugde, – in het geval van het Naughton pianoduo is het dubbel waar. ©Olga de Kort, 2016.

PDF: O.de Kort. Christina en Michelle Naughton-Luister-714-2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: