O.de Kort. Nieuwe pianistenwebsites – Aleksandr Borovski, Vlado Perlemuter (Piano Bulletin, 2016, nr. 2)

Olga de Kort. Nieuwe pianistenwebsites – Aleksandr Borovski & Vlado Perlemuter (gepubliceerd in Piano Bulletin, 2016, nr. 2 september)

Persoonlijke websites en blogs zijn al lang niet meer weg te denken uit de moderne concertpraktijk. Waar een pianist vroeger – in alle eenzaamheid – een privé-plakboek met recensies bijhield, zorgen nu managers en musici zelf voor de voor over de hele wereld toegankelijke en professioneel gepresenteerde online agenda’s, recensies, de audio-opnamen en een portretgalerij. De ‘historische’ pianisten van weleer zijn in dit geval letterlijk niet meer van deze tijd. Wie geen initiatiefrijke fans heeft, is alleen via de archiefopnamen op YouTube te vinden. Een trouwe fan kan integendeel een musicus uit het verleden zijn tweede, ‘digitale’, leven bezorgen.

De invulling van dergelijke websites van oude pianisten is daarbij afhankelijk van de eigen kennis van hun beheerders. De voormalige leerlingen hebben hier een streepje voor, want ze kunnen vaak de eigen herinneringen aan hun pianodocenten delen en in zeldzame gevallen hebben ze toegang tot hun privé-archieven. Dat is het precies het geval bij de nieuwe website van de Russische pianist Aleksandr Borovski (Alexander Borovsky, 1889-1968).  Deze wordt beheerd door Willem Jones, een van zijn laatste leerlingen uit 1965-1968. De laatste jaren zet Jones zich in om de nalatenschap van zijn pianodocent meer bekendheid te geven. Daarbij wordt hij bijgestaan door onder anderen de Nederlandse pianodocent Henri Nijsten, die in 2011 zijn artikel over de Amsterdamse jaren van Borovski in het Piano Bulletin publiceerde, en door ondergetekende, die de vertalingen van Russische documenten, recensies en programma’s op zich nam.a-borovskiDe website is de eerste en op dit moment de enige met de meest complete informatie over Borovski. De biografie van deze leerling van Anna Jessipova aan het Conservatorium van St.Petersburg en in 1910 de eerste prijswinnaar van het Vijfde Anton Rubinstein concours, wordt geïllustreerd met de foto’s van zijn concertprogramma’s en archiefdocumenten. Het repertoire wordt verder gepresenteerd op een speciale Programma’s–pagina. Behalve zeldzame foto’s zijn er  recensies uit 1921-65 en enkele geluidsopnamen uit 1910, 1924, 1933 en 1935. Daarnaast heeft Jones citaten uit brieven, fragmenten uit Borovski’s ongepubliceerde memoires en enkele artikelen van de pianist opgenomen. Ook geeft hij iedereen de mogelijkheid om kennis te maken met de door de pianist voorbereide uitgaven van Mozart, Moessorgski en Bach. De website is nog volop in de ontwikkeling, en is sinds mei jl. uitgebreid met eveneens door Willem Jones beheerde Facebook pagina. De website zou nog aantrekkelijker kunnen worden door toevoeging van een overzicht van de aan Aleksandr Borovski gewijde artikelen. Op deze manier zal iedereen op de hoogte zijn van de al aanwezige kennis over de pianist en zijn muzikale nalatenschap.

⇒ Meer informatie: Alexander K. Borovsky.

perlemuter_photo_yvonne_chevalier_ca_1950De tweetalige website over de Franse pianistVlado Perlemuter (1904-2002) wordt beheerd door pianist Olivier Mazal en is sinds januari 2016 online. De website is heel informatief en gebruiksvriendelijk voor zowel Franstalige als Engelstalige bezoekers. Hij richt zich op het concertleven van Vlado Perlemuter. De programma’s gaan terug tot 1921 en vermelden alle uitvoeringen tot en met 1993. De geluidsopnamen zijn heel handig ingedeeld in meerdere rubrieken: vinylopnamen voor onder andere Lumen, Vox, La Guilde en Nimbus, en de cd’s met de concerten uit de laatste twintig jaar van Perlemuters leven. De foto’s zijn ook chronologisch gerangschikt vanaf 1917. Heel interessant is de rubriek Recollections met de interviews en de gedachten van de pianisten over Ravel, Rachmaninov, Fauré en Busoni. Er is ook een pagina met de publicaties waaronder het zeer lezenswaardige artikel  Some recollactions of the pedagogy of Vlado Perlemuter van Louis Martin. Het ontbreekt de nieuwe website niet aan recensies van Perlemuters uitvoeringen van werken van Liszt, Ravel, Chopin en Beethoven, radio-opnamen en het overzicht van de edities onder redactie van de pianist. De audio-opnamen geven een impressie van Perlemuters spel in respectievelijk 1965, 1967, 1971 en 1985. Het siert de website dat er ruimte voor zijn Thanks-pagina  is vrijgemaakt, met dankbetuiging aan iedereen die hem tot stand hielp te brengen. Tussen deze namen zijn ook die van de Nederlandse pianisten Marcel Baudet, Christo Lelie en Ineke Bosch. De website is nu al vrij compleet, maar wordt steeds voorzien van de nieuwe materialen.

⇒ Meer informatie: www.vladoperlemuter.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: