O. de Kort. Vadim Repin over Vioolconcert van Sibelius (De Klank, 2016, nr.1)

macallan-vadim-repin-1Olga de Kort. Vadim Repin over Vioolconcert in d, opus 47 van Jean Sibelius (Kader bij het interview met Dmitri Liss, gepubliceerd in De Klank, 2016, nr.1)

‘Het Vioolconcert van Jean Sibelius is voor mij een van de mooiste, de meest veelomvattende, veelzijdige en  een van de meest chique concerten die voor viool zijn geschreven. Het zit werkelijk vol adembenemende mogelijkheden om de viool te laten schitteren. Sibelius licht alle kanten van het instrument meesterlijk uit. Muzikaal gezien is het een feest om dit concert te spelen, en het is ook nog heel goed voor viool geschreven: prettig speelbaar en met het begrip voor de aard van het instrument. Ik heb dit Vioolconcert voor het eerst op mijn negentiende gespeeld, met het Groot Radio Symfonieorkest Moskou onder leiding van Vladimir Fedosjejev. Dat was in 1990 tijdens het Salzburger Festspiele, en sindsdien ben ik altijd blij als dit concert weer op het programma staat. Het is inmiddels een van mijn meest favoriete vioolconcerten geworden, naast die van Brahms en Sjostakovitsj.’

‘Dat ik Sibelius in Nederland met Dmitri Liss mag spelen, maakt het extra feestelijk. We kennen elkaar al jaren en hebben veel met elkaar opgetreden, zowel in Rusland als in Europa. Ik vind hem een van de meest getalenteerde dirigenten van deze tijd. Liss is niet alleen heel professioneel, hij heeft ook een heel bijzondere houding ten opzichte van zijn beroep. Het muzikale resultaat staat voor hem altijd op de eerste plaats. Hij staat ook bekend om zijn aandacht voor de musici die met hem spelen, of dat nu solisten of orkestmusici zijn. Dat is heel zeldzaam en zorgt voor een bijzonder prettige samenwerking.’ ©Olga de Kort, 2016.

Concerten: 23 september, 20.00/ Theater aan het Vrijthof, Maastricht; 24 september, 20.15/ Muziekgebouw, Eindhoven; 25 september, 15.00 / TivoliVredenburg, Utrecht: philharmonie zuidnederland, Dmitri Liss, dirigent, Vadim Repin, viool: E. Grieg. Uit Peer Gynt: Suite nr. 1, J. Sibelius. Vioolconcert, W.Jeths. Suite Hôtel de Pékin (wereldpremière), M. Ravel. La Valse. ⇒ www.philharmoniezuidnederland.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: