O. de Kort. En première. Albert Brussee, piano

Olga de Kort. CD ‘En première’. Albert Brussee, piano. AB Music Productions & Editions. www.albertbrussee.nl(gepubliceerd in MUZE. Pianowereld, 2017, nr. 1)

CD A.Brussee.EnPremiereBehalve feestelijk, spannend en, in het ideale geval, op een mooie toekomst voorbereidend, zijn premières ook nog per definitie eenmalig. Niet alle werken krijgen de kans om hun eerste uitvoering jaren of zelfs eeuwen later opnieuw als première te beleven. Met zijn CD presenteert Albert Brussee composities die bijna allemaal ooit al wel eens in concertzalen en muzieksalons van Wenen, Den Haag of Parijs hebben geklonken. Maar ze misten nog een opname die ze van een klinkend referentiekader kon voorzien. Een tweede kans dus voor onbekende, vergeten of in een andere zetting gespeelde muziek uit de 18de-21ste eeuw om alsnog in première te gaan. Om misverstanden te voorkomen, vermeldt de Nederlandse pianist nadrukkelijk in zijn uitgebreide CD-boekje, dat het hem bij de selectie gaat om klaviercomposities zonder, voor zover bekend, een eigen opnamegeschiedenis op een moderne vleugel.

Tot deze dertien uitverkorenen behoort het Adagio in G van Johann Sebastian Bachs Derde Vioolsonate in C, BWV 1005 (1720) en de twee klavecimbelsonates van zijn zoon Carl Philipp Emanuel. De uitzonderlijke delen zijn in verschillende versies sinds de achttiende eeuw in omloop. Nu is de beurt aan pianisten om ze in pianotranscripties te ontdekken. De uitvoering van Brussee is van zodanige kwaliteit dat het bestaansrecht van deze verfijnde, melodieuze en, wat betreft de Bach-zoon ook enigszins virtuoze, stukken op de piano met deze CD zodoende verzekerd is. Dat geldt in volle mate ook voor een volbloedig romantische Nocturne van Carl Czerny en de twee opmerkelijke schetsen Essai sur l’indifférence en Mazeppa van Franz Liszt uit zijn Schetsboek nr. 6. Deze laatsten zijn door Brussee zelf voltooid en met veel zeggingskracht op deze opname ten doop gehouden. Verrassend is Claude Debussy’s eigen bewerking van La Demoiselle élue, die hij in 1909 van zijn Poéme lyrique voor solisten, dameskoor en orkest maakte. Onder handen van de pianist krijgt het orkestrale voorspel zijn volwaardige gelijke in pianotranscriptie. De tweede pianoreductie op deze CD is Messians Les offrandes oubliées, die qua het kleurenpalet en ruimtelijke klankspel niet onder doet voor de oorspronkelijke ‘meditation symfonique’ uit 1931.

B.vdSigtenhorst-Meyer-website NMI, Den HaagMet de vroege pianomuziek van de Haagse componist Bernhard van den Sigtenhorst Meyer (1888-1953) voegt Brussee frisse kleuren toe aan het langzamerhand steeds bekender wordende landschaap van de Nederlandse muziek uit het begin van de vorige eeuw. De ondergetekende kreeg de kans om de vijf op de cd opgenomen stukken ook live te horen tijdens de lezing-recital van de pianist, georganiseerd door het Nederlands Muziek Instituut in september 2016. Het was een bijzondere ervaring om de klankrijkdom van de fraaie, ‘vaag-impressionistische’ voorbeelden uit de Nederlandse muziek na jaren vergetelheid en première te ontdekken. De herintroductie van deze modale, karaktervolle en technisch vaak uitdagende stukken uit 1915-1923 voorziet de Nederlandse muziekgeschiedenis van een waardevolle klinkende bladzijde.

De dertien hier ten doop gehouden stukken vinden in Albert Brussee een toegewijde, aandachtige vertolker, die erin slaagt om ze van hun beste kant te belichten. Zijn spel is elegant en goed verzorgd, met vloeiende, geprononceerde lijnen. De uitgebalanceerde dynamiek en heldere klankkleuren laten alle ruimte voor de volheid van klank die uit de diepten van het instrument lijkt te groeien. Met zijn CD zet de Nederlandse pianist dertien sfeervolle muziekbeelden op de kaart, alle stuk voor stuk een welkome toevoeging aan het pianorepertoire en het bestaande opname-aanbod van bekendere werken van Brussee’s En première-componisten. ©Olga de Kort, 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: