Olga de Kort – Ralph van Raat & leerlingen, piano (Rotterdam, De Doelen, 4 maart 2018)

Jurriaanse Zaal, De Doelen, Rotterdam: Ralph van Raat & leerlingen (Christos Papandreopoulos, Paolo Gorini, Pierre Delignies Calderón), piano. Licht op de hedendaagse Nederlandse pianomuziek. Gehoord op 4 maart 2018 (gepubliceerd in Pianorama – Pianist, nr.2, 2018)

Hoe interessant is de Nederlandse pianomuziek uit de voorbije en deze eeuw is nogal een retorische vraag, want de namen van Willem Pijper, Peter Schat of Rudolf Escher klinken vaak bekender dan de daadwerkelijke klanken van hun stukken. In maart jl. konden alle nieuwsgierigen de namen uit muziekgeschiedenisboeken met de klinkende muziekvoorbeelden verbinden. Geen twee of drie maar het liefst achttien stukken vonden hun weg naar de concertzaal dankzij de inzet van Ralph van Raat, die de muziek van eigen bodem als geen ander kent. Samen met zijn leerlingen Hedendaagse Muziek aan het Amsterdamse Conservatorium liet hij de Nederlandse pianomuziek in al haar veelzijdigheid klinken. De oudste stukken uit Jakob van Domselaers Proeven van Stijlkunst dateerden uit 1913, terwijl de meest recente, Heather Pinkhams Diamonds in the Mud en Theo Loevendie’s Theme and Three Looks at Happy Ted deze avond hun wereldpremière beleefden. De representatieve selectie bestond verder uit Pipers Sonate voor twee piano’s (1935), Eschers Arcana suite (1944) en Anathema (1969) van Peter Schat. Na de pauze klonk de muziek van Hans van Sweeden, Andries van Rossem, Joep Franssens, Louis Andriessen, Vanessa Lann en Theo Loevendie. Al deze intrigerende stukken waren zonder meer kleurrijk, ritmisch veeleisend en pianistisch zeer uitdagend. Dit concert, waar niet alleen Van Raat maar ook zijn leerlingen een uitzonderlijk spel demonstreerden, is absoluut voor herhaling vatbaar. En niet alleen in een serie met eigentijdse muziek, wat de drempel voor minder avontuurlijk ingestelde muziekliefhebbers iets te hoog zou kunnen leggen. En dat zou wel jammer zijn, want een retrospectief pianomuziekprogramma als dit heeft veel meer te bieden dan vaak wordt gedacht. ©Olga de Kort, 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: