Muziekjournalistiek

radiofreeeurope-vHet begon met de gewone studie-opdrachten. Tijdens de studie cultuurwetenschappen in Rusland schreef ik concert-, theater- en boekenrecensies voor Boekenrevieuw, Cultuur en Literatuurblad. Voor mijn afstudeerscriptie deed ik onderzoek naar de geschiedenis van de theatrale literatuur in Rusland (diploma cum laude), en tijdens mijn werk aan de Bibliotheek voor de Kunsten kreeg ik de kans om me verder in de archieven van de theatrale gezelschappen en muziekimpresariaten te verdiepen.

Dankzij een beurs van de Duitse Konrad Adenauer Stichtung volgde ik een postacademische tweetalige (Frans/ Engels) journalistiekopleiding in Frankrijk. In 1995-1996 werkte ik als redacteur cultuur voor Radio France International en Bayard Presse in Parijs en voor Radio Liberty/ Free Europe in Praag. Hoewel de muziekjournalistiek toen al mijn voorkeur had (zelfs het afstudeerproject werd een muzikaal portret van de Engelse organist Iain Simcock), varieerden de onderwerpen van mijn reportages en artikels (o.a. in Le Courrier de l’Ouest en Pèlerin) van het bezoek van de paus en de verkiezingen in Rusland tot de leescultuur van de Franse jeugd en het leven van Jeanne d’Arc…

Angers-2

MasterNa mijn verhuizing naar Nederland werden mijn journalistieke werkzaamheden aanvankelijk beperkt tot de redactie van een verenigingsblad en het vertalen van allerlei teksten. Na het premaster jaar muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht begon ik aan de tweejarige master muziekwetenschap in educatie en communicatie (eindthesis master muziekwetenschap: Het Internationale Orgelimprovisatie Concours in Haarlem en de eigentijdse orgelimprovisatie). Tijdens deze studie volgde ik colleges in muziekjournalistiek en muziekprogrammering. Het educatieve master gedeelde (IVLOS lerarenopleiding) werd afgerond met behalen van 1e-graadsbevoegdheid als docent muziekgeschiedenis en docent muziek.

Naast mijn werkzaamheden als freelance journalist (voor de Klank, Het Orgel, Mens en Melodie, Zingmagazine, Preludium, KNTV magazine, Muziek &Liturgie, PianoBulletin, Kunstzone, Timbres, Pianist, Luister) ben ik muziekredacteur van Kunstzone. Tijdschrift voor kunst en cultuur in het onderwijs, en redactielid van het Piano Bulletin. Bij dit laatste tijdschrift ben ik ook verantwoordelijk voor de advertentie-exploitatie en het samenstellen van de pianonieuwsrubriek.

Lijst publicaties in 2016Lijst publicaties in 2015Lijst publicaties in 2014Lijst publicaties in 2013Lijst publicaties in 2012Lijst publicaties in 2011Lijst publicaties in 2010Lijst publicaties in 2007, 2008, 2009Blog+Vertalingen.