Olga de Kort. Hans Lüdemann. Piano Workout

Hans Ludemann. Piano workoutHans Lüdemann. Piano Workout. Das Trainings-programm für perfektes Klavierspiel. Steingräber Verlag, 2013. mit CD. 168 p. ISBN 9 790500 152101 Bestell-Nr.: St110. 

Hoewel veel pianisten het uitoefenen van hun beroep met topsport vergelijken, praten ze zelden in sportieve termen zoals trainingen, wedstrijden en de Olympische spelen. Daar wil de Duitse pianist Hans Lüdemann graag verandering in brengen. Met zijn trainingsprogramma voor beter en effectiever pianospelen introduceert hij een nieuw vocabulaire dat de traditionele piano-oefeningen in een nieuw, verrassend licht plaatst.

De trainingsoefeningen zijn ondergebracht in drie groepen: Finger Fitness, Tiger Arms en Body Check. De fitness-oefeningen zijn bedoelt om articulatie, frasering, bewegelijkheid en de sterkte van vingers te verbeteren. De termen die de weg naar de beoogde resultaten verklaren, veranderen een studeerkamer in een gymzaal: ontspannen, inspannen, stretching, turn arounds, loopings. De oefeningen komen echter niet voort uit Schumanns ongelukkige ‘stretsching-methode’. Ze zijn ‘vingersvriendelijk’ en lijken in hun herhalende patronen-structuur op vereenvoudigde Hanon-exercises.

Met zijn nieuwe ‘tijgerarmen’ oefent een pianist de gelijkmatigheid van toonladderspel, reguleert hij zijn gewichtcontrole en werkt aan klankegalisatie. Toonladders, triolen, tremolo’s worden geoefend in bewegelijke sportieve stukken met de metronoom cijfers die tot 200 oplopen. De titel van een van deze stukken spreekt voor zich: Triathlon in Blue, met zoals het hoort drie delen om het uithoudingsvermogen te testen (Swimming in Blue, Cycling in Blue en Running in Blue). De gehele triatlon wordt afgelegd in pentatonische toonladders en blues-begeleidingspatronen. Bij slechte conditie kan een pianist het ‘zwemmen’, ‘fietsen’ en ‘hard lopen’ ook apart oefenen.

Bij de ‘lichaamsscan’ gaat de aandacht uit naar controle over het lichaam, balans en coördinatie, wat akkoorden, octaven en sprongen alleen maar ten goede komt. Spelenderwijs werkt de inmiddels goed afgetrainde speler aan zijn Sixpack van seksten, Oktopush en Tsunami-arpeggio’s. En als de finish bereikt is, kunnen de finalisten aan de slag met de concertetude Das alte Leck van Hans Lüdemann. En dan wordt het duidelijk of de workout goed gedaan is.

Op je gemak  liggend op de bank naar de bijgesloten cd met alle oefeningen luisteren, is natuurlijk ook een optie. Niet iedereen voelt zich geroepen om zijn dagelijkse studietijd in een workout te veranderen. Voor degenen die de oefeningen uit dit onderhoudende, onorthodoxe maar ongeacht de resultaten nuttige boek wil uitproberen, geeft Lüdemann voorbeelden van mogelijke trainingschema’s voor 15, 30 of 60 minuten per dag en een compleet plan voor een workout van vier weken. Om de uitstellers over streep te halen drukt hij zelfs een persoonlijk trainingplan als agendapagina af. Het enige wat een pianist moet doen, is deze pagina te kopiëren en beginnen in te vullen. Maandag: Finger Fitness, Tiger Arms en Body Check; dinsdag: Finger Fitness, Tiger Arms en Body Check; woensdag… donderdag… vrijdag… De week met Workout zal nooit hetzelfde zijn! ©Olga de Kort, 2013.

(gepubliceerd in PianoBulletin, 2013, nr.3 december, p.84).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: