Olga de Kort – Tweede Chopin Festival Nederland

Hoe succesvoller het begin, hoe hoger de verwachtingen bij het vervolg. In het geval van het Chopin Festival Nederland dat in oktober zijn tweede editie beleefde, werden al die hoge verwachtingen zeker waar gemaakt. Het idee van Chopin en zijn muziek als toegankelijk en universeel, bleek zowel musici als het publiek aan te spreken. Drie festivaldagen in Groningen waren gevuld met Chopins muziek, die musici uit verschillende landen met elkaar verbond in het programma dat veel verder reikte dan traditionele concertprogrammering met lyrische ballades, mazurka’s en nocturnes.

Chopins muziek klonk in gastvrije en sfeervolle Groningse huiskamers, de Lutherse kerk, brouwerij Martinus en op het podium van SPOT/De Oosterpoort. Tussen deelnemers bevonden zich zowel gerenommeerde pianisten als studenten en docenten van het plaatselijke Prins Claus Conservatorium, en winnaars van het International Fryderyk Chopin Competition for Youth in Szafarnia. Diep doorleefd, verfijnd en genuanceerd klonk Chopin van Nelson Goerner. Adembenemend mooi en rijk aan contrasten was Chopin van Nicolas van Poucke, de pianist die Chopins muziek tot in zijn vingertoppen lijkt te voelen. De allerjongste concertbezoekers leerden Chopin kennen aan de hand van animatiefilms met uitstekende live begeleiding van Charlie Bo Meijering.

Het publiek werd als het ware ondergedompeld in de muziekwereld van de componist en de muziek van zijn tijdgenoten. Zo konden luisteraars tijdens de recital van mezzosopraan Karin Strobos en pianiste Clara Biermasz kennis met liederen van Pauline Viardo maken, en brachten Biermasz en leden van het Concertgebouworkest Chopins favoriete Trio op.97 van Beethoven bij het slotconcert ten gehore. En er was nog veel meer waar je als festivalbezoeker je aandacht op kon vestigen zoals de Bolotny klezmerband met de muziek die de jonge Chopin tijdens zijn vakanties hoorde, de Classic Jamming met improvisaties, signeersessies, een Poolse lunch en ontmoetingen na concerten.

Drie dagen met Chopin bleek opnieuw een geslaagd festivalconcept te zijn. Het is artistiek leider Clara Biermasz en Nederlandse Chopin Stichting weer gelukt om een inspirerend programma samen te stellen dat nieuwe kleuren aan Chopins muziekbeleving toevoegde. De verwachtingen na twee festivaledities zijn opnieuw hoog, maar er is ook vertrouwen dat het programma van volgend jaar veel nieuwe pagina’s van Chopins muziekwereld voor de luisteraar gaat openen.

Olga de Kort

Gehoord: Tweede Chopin Festival, Groningen, 25-27 oktober 2019; gepubliceerd (een kortere versie) in Pianist, nr.4 december 2019.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: