Olga de Kort. Angela Hewitt, piano – Bachs Goldbergvariaties (Amsterdam, 7 februari 2020)

Angela Hewitt, piano: J.S.Bach. Goldbergvariaties BWV 988. Gehoord op 7 februari 2020, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam (gepubliceerd in Pianist, nr.1 maart, 2020)

Je hoort wel eens dat een concertuitvoering van Bachs Goldbergvariaties nogal veel van het publiek vergt (om van een pianist maar nog te zwijgen). Alleen al het feit dat je gedurende 1,5 uur zonder pauze, vrijwel bewegingloos, en het liefst ook zonder hoesten, naar pianomuziek wordt geacht te luisteren, wekt verbazing onder Goldbergvariaties-leken. Bachliefhebbers hebben er echter graag alles voor over;  voor hun kunnen de dertig Variaties en twee Aria’s juist niet lang genoeg duren. Stilistische diversiteit, de steeds nieuwe gedaantes van het thema en het inlevingsvermogen van een pianist, die niet over een nacht ijs gaat voordat hij of zij zich aan dit stuk waagt, maken van elke recital een belevenis die vaak een onuitwisbare indruk achterlaat. Met haar Amsterdamse uitvoering liet Angela Hewitt opnieuw horen hoeveel impact dit beroemde werk heeft op zijn luisteraars én spelers. Vanaf de openingsaria met het thema tot de slotaria hield de Canadese pianiste het publiek in de ban van Bachs langzame en opgewekte, verfijnde en virtuoze, plechtige en treurige canons, inventies en fughetta’s. Niet voor niets vergeleek Hewitt in haar toelichting de Goldbergvariaties met een spirituele reis, die zeker veeleisend is maar ook verassingvol en leerzaam. Geen uitvoering is dezelfde, en ook na 45 jaar blijft ze steeds nieuwe nuances in dit monumentale werk ontdekken. Samen met het publiek dat weet wat het te wachten staat, maar toch elke keer opnieuw wordt geraakt. ©Olga de Kort, 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: