Olga de Kort: Tobias Borsboom, piano – Vlissingen, 26 januari 2020

Tobias Borsboom, piano: C.Debussy. Voiles; V.Novák. Pan, opus 43. Gehoord op 26 januari in de serie Concerten Vlissingen, in De Pakhuizen van het muZEEum te Vlissingen (gepubliceerd in Pianist, nr.1 maart, 2020)

Hoewel het komende muzikale jaar grotendeels in het teken van de 250ste verjaardag van Beethoven staat, zijn er nog meer componisten die in 2020 gememoreerd kunnen worden. Bijvoorbeeld de Tsjech Vitězslav Novák, in zijn land al meer dan een eeuw een begrip maar voor het Nederlandse publiek een vrij onbekende naam. Als het aan de pianist Tobias Borsboom ligt, gaat de 150ste verjaardag van deze leerling van Dvořák echter niet onopgemerkt voorbij. Vanaf januari presenteert hij namelijk Nováks suite Pan uit 1910, en gezien de uitvoering in Vlissingen zal zijn interpretatie bepalend zijn voor de eerste kennismaking met deze componist. Borsbooms fraaie, kleurrijke, genuanceerde en mooi gebalanceerde, technisch onberispelijke en muzikaal zeer geslaagde pleidooi voor Nováks groots opgezette toongedicht maakte een diepe indruk. Hoewel de vijfdelige cyclus (Proloog, Bergen, Zee, Bos, Vrouw) ruim vijftig minuut duurt, ging de aandacht van de luisteraar geen moment verslappen. De pianist ontwaakte als het ware de zee van klanken in de oneindige aaneenschakeling van elkaar afwisselende melodieën, timbres en ritmes. Breed, stromend, onstuimig, krachtig, mysterieus en grillig, nu eens tonaal en dan weer modaal, met de herinneringen aan de volksmuziek en Debussy: Nováks Pan heeft dit alles, en vormt daarmee de meest indrukwekkende muzikale hommage aan de natuur in al haar levensvormen. Er was nog een bijzondere toevoeging aan deze uitvoering die de illustratieve muziek van de suite op een eigen manier ondersteunde: de vijf schilderijen van Maryleen Schiltkamp, geïnspireerd door alle delen van Nováks Pan. Met dit sfeervolle lunchconcert is het Tobias Borsboom zonder meer gelukt om de muziek van Vitězslav Novák op de kaart te zetten. ©Olga de Kort, 2020

Maryleen Schiltkamp. Zee (2019) – V.Novák. Pan, opus 43

Meer informatie: website Tobias Borsboom; website Maryleen Schiltkamp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: