Nico van Schouwenburg. ‘Ooit gehoord?’

Nico van Schouwenburg. ‘Ooit gehoord?’ Wat niet iedereen weet van oude muziek. Stichting Musica Antica da Camera, 2012. 87 p., ill. ISBN 978 90 8182028 0 2

Vraag een willekeurige muziekliefhebber welke associaties hij met oude muziek heeft, en je hoort tenminste de namen van Bach en Sweelinck. Een vergevorderde voegt de historische uitvoeringspraktijk en authentieke instrumenten toe. Tempi en oude bronnen horen er ook bij. En verder? Verder moet je de diepte in. Leg eens aan een niet ingewijde uit wat je met deze ‘tempi’ precies bedoelt, en waarom toonhoogte en temperatuur zo belangrijk zijn. De vraag is dus niet welke namen en begrippen we kennen, maar hoever onze werkelijke kennis over oude muziek reikt. Het kleine boekje van Nico van Schouwenburg geeft iedereen de kans om de actieve en passieve kennis van oude muziek te actualiseren. Klein van formaat, mooi van vormgeving, zorgvuldig uitgegeven en duidelijk en helder geschreven. De schrijver is een amateurmusicus met meer dan vijftig jaar ervaring in oude muziek, voormalig bestuurslid van The Amsterdam Baroque Orchestra, het Combattimento Consort Amsterdam en artistiek leider van Stichting Musica Antica da Camera, maar dat betekent gelukkig niet dat hij een lezer overvalt met zijn superieure kennis van begrippen, cijfers, datums en namen. Op een persoonlijke en vriendelijke manier vertelt Van Schouwenburg over de onderwerpen die vaak onderbelicht blijven. De korte verhalen zijn meer columns en opiniestukjes die de bekende informatie in een net iets ander voetlicht plaatsen, en de onbekende feiten graag introduceren. Natuurlijk kom je er Bach, tempi en temperaturen tegen, maar ook nog musiconomie, dieren, plaag, waterscheiding en de betekenis van Marie-Antoinette voor de muziekgeschiedenis. De achtergrondinformatie is onderhoudend en wetenswaardig tegelijk, met extra verwijzingen naar boeken, opnamen en uitvoeringen. Het kan geen toeval zijn dat het boekje begint met Authenticiteit en eindigt met Toekomst. De betere kennis leidt tot meer begrip en hopelijk tot een nieuw publiek. ©OlgadeKort, 2012.

Gepubliceerd in Kunstzone, 2012, nr.10, oktober, p.41. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: