‘Statieportretten’ en ‘Pronte Tsarina’s’ in het Museum Geelvinck Hinlopen Huis

Tentoonstellingen: Alexandr Mischan. Portretten. Nadjezjda van Ittersum. Tsarina’s. 9 februari-11 maart 2013. Museum Geelvinck van Hinlopen Huis, Amsterdam. (gezien op 8 februari 2013)

Mischan-VanIttersum-2013

Elke tentoonstelling moet eerst geopend worden. Rode lopers, geknipte lintjes en gevulde champagneglazen zijn  waarschijnlijk de meest stereotype openingsingrediënten, maar ze bepalen niet het succes van een tentoonstelling en hebben geen invloed op een geslaagde vernissage. Die is voor rekening van de gasten, hun betrokkenheid bij de expositie, hun binding met een museum en hun bijzondere verhalen. De nieuwe dubbele tentoonstelling in het Geelvinck Hinlopen Huis is geopend aan de vooravond van de officiële opening (met lintjes) van het Nederland-Ruslandjaar in maart, en het is niet toevallig dat vele gasten van de heel druk bezochte en zeer geslaagde vernissage  ‘iets met Rusland’ hadden. In ieder geval met één kunstenaar uit Rusland, die de tentoongestelde portretten schilderde. Vele gasten leken ook verdacht veel op deze portretten op de muren, want ook niet helemaal zonder reden is: al deze schilderijen hangen normaal gesproken in hun huizen en tonen of henzelf of hun naaste familieleden. Zelf noemt Alexandr Mischan de stijl van zijn werken ‘magisch realisme’. Realistisch zijn ze zonder meer, met een stevige dosis van de Peredvizjniki, Kramskoy en Repin en een nodige knipoog naar het sovjet realisme.  Ook de ‘magie’ is aanwezig, ze zit echter in de intrigerende samenstelling van kleuren en zeer sprekende ogen. Alexandr Mischan kwam speciaal uit Amerika naar Amsterdam om de opening bij te wonen en was heel blij om naast zijn oude Nederlandse vrienden ook gasten met Russische roots te ontmoeten.  En die waren er veel. De initiatiefnemer van de tentoonstelling Alexander Münninghoff, bijvoorbeeld, of de sopraan Irina Zuboff die samen met de pianiste Inessa Levkina het muzikale intermezzo met de liederen van Aljabjev en Rimski-Korsakov voor haar rekening nam. En de beeldende kunstenares Nadjezjda van Ittersum die met haar ‘pronte keramische Tsarina’s’  een vrolijke en kleurrijke noot aan het Geelvinck Hinlopen Huis toevoegde. De uit geglazuurde Charmotte klei vervaardigde Tsarina’s zijn bijzondere verschijnselen: in kleurrijke, diep gedecolleteerde jurken, omringd door paradijselijke vogels en exotische vissen,  versierd met bloemen en vlinders. Het is iedere keer een verrassing om ze op diverse plaatsen in het museum te ontdekken. Al deze ‘pronte’ dames hebben een eigen klinkende Russische of fantasienaam zoals tsarina Natascha of tsarina Nanouk, een prijskaartje (helaas…), en alle 21 zijn ze ‘een ode aan de Russische voorouders’ van Nadjezjda van Ittersum. ©OlgadeKort, 2013

Meer informatie: geelvinck.nlamischan.com/home.php, www.nadjezjda.nl.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: