24 juni 2013: Verjaardag in Aken en de Noordelijke Eifel

Ik heb het nog nooit zo koud met mijn verjaardag gehad als dit jaar. Zelfs in Rusland niet. Toen ik nog klein was, aten we met mijn verjaardag de eerste aardbeien. De volle, in de zon gerijpte vruchten, geplukt in de zonovergoten tuin van mijn oma. Iedereen die niet in zomer jarig was, zou toen graag met mijn verjaardagsdag willen ruilen. Geboren zijn op 24 juni, betekende schoolvakantie, fruit in overvloed, zomerse jurkjes en heel veel zon. Nu loop ik te rillen van de koude wind en heb ik spijt dat ik zonder jas ben weg gegaan. Ik hoopte dat die twee graden meer in Aken echt een verschil met de 14 graden in Nederland zou maken, maar warm is het niet. De koudste verjaardag ooit,  roep ik de hele dag uit. En dat terwijl mijn moeder en tante in Rusland  de eerste aardbeien in de bloeiende zomerse tuin zitten te eten! Hier zit echt niemand buiten, de terrassen zijn leeg.  In Aken lopen nog Japanse toeristen en groepjes schoolkinderen rond maar de straten en pleinen van Kornelimünster en Schleiden zijn uitgestorven. Rijen lege tafels en stoelen, niemand buiten, niemand binnen. Zelfs in het altijd zo toeristische Monschau zijn wij één van de weinigen die de kou proberen te trotseren. Het stadje dat uit hotels, vakantiewoningen, cafés, restaurants en winkeltjes bestaat, lijkt op een spookstad. Ik heb alle kerken, pleinen, straten, bruggen en winkels voor mijzelf. De Dom van Aken deel ik met veertig scholieren, de grote boekenwinkel – met een paar in de kookafdeling winkelende dames, een pianospelende heer en een teckeltje van 14 weken oud, het slot Schleiden – met een op een tafel slapende rode kater, en het oude centrum van Kornelimünster met een schilderende jongen op een plein. Ik heb niet alleen de koudste verjaardag ooit maar ook een beetje een exclusieve. Jammer alleen dat ik nergens aardbeien of aardbeiengebak kan vinden, de lege cafés- zonder- toeristen hebben hun kaart tot een koude apfelstrudel  gereduceerd.  Alleen de minuscule wilde bosaardbeitjes in de voortuin van het slot Schleiden herinneren er aan dat mijn verjaardag in de zomer is.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Comments

 1. Dag Olga,
  Een koude verjaardag, maar wel met bijzonder mooie foto ’s !
  Prachtig vind ik die bronzen beelden die je in veel Duitse steden ziet.
  Maar de zomer komt !!!!!
  Groetjes Joke

 2. Hallo beste Olga ,
  Zeker , allereerst VOOR JE VERJAARDAG PROFICIAT ! Ik was met mijn vrouw aan de andere kant van de grens namelijk in de Franse Elzas . Ook daar was het weer niet best maar we hebben toch
  van onze standplaats Niederbronn les bains goede en mooie dingen kunnen gaan zien.
  Ik was zelfs in de werkplaats van orgelbouwer Gaston Kern in Hastatt , een van de top orgelbouwers in Europa !! Ook nog enkele Silbermann orgels bezocht.
  Zie je graag weer bij de vergadering in September. KVOK , Cor Rooijackers, bestuurslid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: