26 mei 2013, Breda: Zes Eeuwen Nassaus en de Grote Kerk

GK_6eeuwen_banner26 mei 2013, Breda:  Zes Eeuwen Nassaus en de Grote Kerk (29 oktober 2012 t/m 31 december 2013). Meer informatie:  www.grotekerkbreda.nl.

Wisten jullie dat de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda de grootste Nassaukerk van Nederland en zelfs van Europa is? De Bredase Nassaus stonden aan de wieg van de kerk en werden er later begraven. De praalgraven en de Prinsenkapel herinneren aan Engelbrecht I, Jan IV, Engelbrecht II, Hendrik III en hun echtgenoten. Als deze namen niet meteen een beeld en een korte CV oproepen, dan helpt de expositie ‘Zes eeuwen Nassaus en de Grote Kerk‘ de nodige links naar de Bredase Nassaus en hun betekenis voor de kunst en cultuur te leggen. Een traditionele tentoonstelling is het niet, de informatie wordt gepresenteerd via tien mediaplayers. Onderweg naar de mediaplayers, die verspreid staan over de hele kerk, kunnen bezoekers ook ouderwets naar links en rechts kijken en het monumentale orgel, gevelschilderingen, details van muurschilderingen en het gerestaureerde en pas vanaf april tentoongestelde drieluik van Jan van Scorel (ca.1540) bewonderen.  En dan met één druk op de monitor de informatie waarin ze geïnteresseerd zijn ophalen.

De historische erfenis van Nassaus en Oranje-Nassaus is ook buiten de muren van de Grote Kerk te vinden. Na de mediapresentatie in de kerk kost het geen moeite om standbeelden, tuinen en kapellen van het oude Breda met de bijpassende Nassau te verbinden. Het Nassau-Baroniemonument in park Valkenberg? Engelbrecht van Nassau en Johanna van Polanen. Een standbeeld in de Kleine hof van het Begijnhof? Johanna van Polanen. Het Begijnhof  zelf? Het oudste in Nederland maar pas sinds 1535 in zijn huidige hof gevestigd. Dus sinds de tijden van Graaf Hendrik III van Nassau. Breda is de echte Nassau-stad!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Comments

  1. Marina van der Waag says:

    Heb tien jaar in Breda gewoond en ben zeer vertrouwd met deze prachtige kerk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: