Olga de Kort. Ola Gjeilo. Stone Rose. Five pieces. Edition Peters

EP 72451 Gjeilo Stone Rose Klv

Ola Gjeilo. Stone Rose. Five pieces. Edition Peters, 2013. EP 72451. ISMN 979-0-57700-373-3.

Dat de 35-jarige Noorse componist Ola Gjeilo (uitgesproken als Yay-lo) een verdienstelijke staat van dienst als koorcomponist heeft, geeft zijn pianostukken een glanzende sonoriteit en zangerigheid van lange, ademende melodielijnen. De ervaring met polyfone meerstemmige schrijfwijze staat hem echter niet in de weg om in zijn eerste pianowerken de scala aan pianistische middelen te gebruiken. De vijf stukken January, Sidewalks, Snow in New York, The Hudson en April zijn geïnspireerd door beelden van New York City dat de Noor tijdens zijn studie aan de Juilliard School leerde kennen. De favoriete stad is inmiddels zijn thuis geworden, en de vijf sfeerbeelden voor piano zijn als cd’s tracks  verkrijgbaar op iTunes, Spotify en Amazon. De innemende pianominiaturen zullen zowel beginnende als gevorderde spelers aanspreken die ook verder willen kijken dan Yann Tiersens Le Fabuleux destin d’Amélie. De bundel met Ola Gjeilo’s meditatieve, quasi-geïmproviseerde en ritmisch heel gevarieerde muziekreflecties is niet alleen een verrijking van het minimal music repertoire maar ook welkom studiemateriaal bij het aanleren van pedaalgebruik, antimetrische figuren zoals triolen en kwartolen en het toepassen van syncopen. ©Olga de Kort, 2013.

(gepubliceerd in PianoBulletin, 2013, nr.2 september, p.85).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: