Olga de Kort. Günter Kaluza. Treffpunkt Klavier, band 3; Einfach Klavier spielen, band 3

EP 11303 Kaluza Klavier spielen Bd3EP 11306 Kaluza Treffpunkt Klavier 3

Günter Kaluza. Treffpunkt Klavier. Band 3. Begleitheft zu Einfach Klavier spielen ein Weg zum Klavier für Jugendliche und jung gebliebene Erwachsene. Henry Litolff’s Verlag/C.F.Peters, 2013. Edition Peters nr.11306. ISMN 979-0-014-10992-9

Günter Kaluza. Einfach Klavier spielen. Band 3. Begleitheft zu Einfach Klavier spielen ein Weg zum Klavier für Jugendliche und jung gebliebene Erwachsene. Henry Litolff’s Verlag/C.F.Peters, 2013. Edition Peters nr.11303. ISMN 979-0-014-10989-9

 

Als onderdelen van een leergang bouwden de laatste bundels van Günter Kaluza voort op het  allervriendelijkste concept van ‘Komfortablen Einstieg in das klavierspiel, auch ohne Vorkenntnisse’. De originele en door Kaluza bewerkte composities zijn kort, toegankelijk en inderdaad ‘comfortabel’. Comfortabel in ligging, tempo, dynamiek en klankidioom. Vredige Sarabandes, Mazurka’s en Preludes in toonsoorten met maximaal twee voortekens uit Treffpunkt Klavier worden aangevuld door iets meer bewegelijke en gepassioneerde maar nog steeds welluidende Negro spirituals, Allegro’s en Ballades uit Einfach Klavier spelen. Bij de  introductie van de modale toonsoorten wordt gebruikt gemaakt van volksliederen uit IJsland (Lydisch), Korea (Mixolydisch) en Schotland (Dorisch). Gezien de wisselende moeilijkheidsgraad in beide bundels die zowel voor beginners (Allegro KV 3 van Mozart) als voor meer bekwame pianisten (Erster Verlust opus 68 nr.16 van Schumann, Walzer D 145 nr.6 van Schubert en Mazurka opus posth.68 nr.3 van Chopin) geschikt zijn, vallen deze derde delen onder de categorie ‘groeiboeken’ die docenten steeds opnieuw kunnen raadplegen naarmate de technische vaardigheden van leerlingen zich verbeteren. ©Olga de Kort, 2013.

(gepubliceerd in PianoBulletin, 2013, nr.2 september, p.84-85).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: