Olga de Kort. Nikki Iles. Grooves for two (recensie; PianoBulletin, 2015-3)

grooves for twoOlga de Kort. Nikki Iles, ed. Grooves for two. 7 pieces for piano four-hands. Oxford University press, 2015.  ISBN 978-0-19-340051-1. (gepubliceerd in PianoBulletin, 2015, nr.3 december, p.87)

Een jazz-album voor pianoduo is altijd welkom in het piano-onderwijs maar een album met nieuwe, speciaal voor deze gelegenheid geschreven composities van hedendaagse, toonaangevende jazzmusici kan al helemaal op een lovende ontvangst rekenen. Vooral als alle stukken rekening met verschillende spelniveaus houden en ruimte laten voor eigen improvisaties. Grooves voor two onder redactie van jazzpianiste en docente Nikki Iles is precies het album dat een pianoles in een jam session kan veranderen. De belangstelling wordt al gewekt bij de eerste pagina met inhoudsopgave, waar elk stuk wordt voorzien van een commentaar. In een paar regels vertellen de componisten over de stijl, het klankidioom en de ritmische patronen van hun stukken. Er is een keuze tussen Afloat van Chris Batchelor, geïnspireerd door de Zuid-Afrikaans township jazz, en Nikki Iles’ Hipster in hard bob stijl. De grooves van de jaren ’70 disco komen terug in Middle and Off van Pete Rosser. In Sideways combineert Liam Noble de ritmes van wonky jazz met beats van stride piano. Pianoduo’s die Jonathan Taylor’s In the Pocket gaan spelen, maken kennis met het Latijns-Amerikaanse tresillo ritme en het traditionele Cubaanse son montuno genre. Degenen die smaak te pakken hebben, kunnen zich verder verdiepen in de Cubaanse danzón en cha-cha met de Club del campesino van John Crawford. Ook blues en gospel worden niet vergeten dankzij Pete Churchill’s Road to the Prairie.

 Alle zeven stukken zijn opgenomen op de bijgevoegde cd met extra oefentracks voor beide quatre-mains partijen. Eigen improvisaties worden aangemoedigd in duidelijk aangegeven secties ‘Your solo’, die ook op gehoor kunnen gespeeld worden. De tempoaanduidingen en opmerkingen als ‘medium swing’, ‘Latin jazz’, ‘rock’, ‘danzón’, ‘cha-cha’ of ‘chorale-like’ vestigen de extra aandacht op karakteristieke elementen van de geïntroduceerde muziekstijlen en ritmes. Samen vormen de zeven composities van Grooves voor two een aantrekkelijk album voor een gevorderde (middentrappen) leerling-leraarduo of een duo van twee leerlingen van verschillende niveaus. Er is genoeg te ontdekken voor beide spelers: nieuwe klankkleuren, nieuwe stijlen, nieuwe ritmes en nieuwe namen die de muzikale horizon verder helpen te verbreden. ©Olga de Kort, 2015.

 

zie ook: Olga de Kort – Nikki Iles. Jazz in Autumn (2014), Pianoalbums van jazz tot gothiek (2014).

Trackbacks

  1. […] ook: Interview met Remo Vinciguerra (2014), Nikki Iles. Jazz in Autumn (2014), Nikki Iles. Grooves for two […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: