O. de Kort. Jazz in Autumn van Nikki Iles (PianoBulletin, 2014, nr.3)

N.Iles. Jazz in AutumnNikki Iles. Jazz in Autumn. 9 pieces for jazz piano. Oxford University press, 2014.  (met CD) ISBN 9780193394650 (gepubliceerd in PianoBulletin, 2014, nr.3 december, p.102)

Het idee van de jazzpianiste en docente Nikki Iles om haar pianoalbums met jazz-arrangementen en eigen composities aan een jaargetijde te koppelen, leverde een originele serie met bekende, vergeten, klassieke en hedendaagse melodieën die de sfeer van kerstdagen, eerste voorjaarsbloemen, zomerse warmte en herfstkleuren in jazzklanken vertalen. Haar nieuwste album Jazz in Autumn is net uitgekomen en laat vooral een warme, nostalgische kant van de herfst horen. De herfst van regenbogen, regenachtige dagen, ritselende bladeren en uitbundige Halloween. De herfstkleuren en -klanken vertaald in ritmes en harmonieën van swing, vals, calypso en shuffle.

Jazz in Autumn is niet geschikt voor beginners en iets te ingewikkeld als introductie in jazz ritmes, maar voor gevorderde leerlingen en pianisten met meer affiniteit met jazzstijlen, kan deze collectie van arrangementen van Billie Holiday, Keith Jarrett, Stan Getz, James Melton en Frank Sinatra zowel aangenaam als leerzaam zijn. Als ervaren docent laat Iles zien hoe een melodie vanuit een improvisatie zicht ontvouwt, hoe zelfs een geringste variatie in ritme een nieuwe wending kan betekenen en hoe bij het verplaatsen van accenten zelfs een traditioneel volkslied als het Ierse Danny Boy als jazz standard klinkt. Haar eigen composities, een jazz wals Maple Red, Harvest Calypso en een shuffle Autumn Glory, zijn harmonisch en ritmisch toegankelijker dan de arrangementen.

De educatieve waarde van zowel arrangementen als nieuwe gecomponeerde stukken ligt in de volledig uitgeschreven solo’s. Alle improvisaties, grooves en ritmes zijn duidelijk genoteerd en, naast het gebruikelijke maar voor leerlingen vaak weinig zeggende rallentando, voorzien door veel meer genuanceerde opmerkingen als “freely’, ‘swing’, “broadly’, ‘slowly – in your own time’ of ‘pull right back’. Niet minder behulpzaam zijn Iles’ vergelijkingen “like a stirring breeze” en “freely like the wind’ die de interpretatie ten goede komt. Bij twijfels over hoe de wind eigenlijk precies klinkt, kan altijd nog de door Nikki Iles ingespeelde CD geraadpleegd worden. ©Olga de Kort, 2014. 

zie ook: Olga de Kort. Nikki Iles, ed. Grooves for two (2015).

Trackbacks

  1. […] ook: Olga de Kort – Nikki Iles. Jazz in Autumn (2014), Pianoalbums van jazz tot gothiek […]

  2. […] ook: Interview met Remo Vinciguerra (2014), Nikki Iles. Jazz in Autumn (2014), Nikki Iles. Grooves for two […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: