O. de Kort. Der Ring van Richard Wagner en Edwin Rutten (Kunstzone, 2015, nr.1)

0724320130123_Ring_BL.inddRichard Wagner. Der Ring des Nibelungen. 2 CD’s. Verhaal en verteller: Edwin Rutten.  Warner Classics (gepubliceerd in Kunstzone, 2015, nr.1, p.65) 

Der Ring des Nibelungen, de muzikale saga van Richard Wagner over liefde, macht, bedrog en wraak (en nog veel meer gevoelens, emoties en karaktereigenschappen die te talrijk zijn om hier op te noemen), is legendarisch. Voornamelijk door zijn lengte – 15 uur oftewel 14 cd’s – en muzikale vernieuwingen, maar ook door de spraakmakende ensceneringen van het Wagner operafestival in Bayreuth die geregeld voor laaiende discussies zorgen. Voeg hier aan toe dat in de 21 jaar die Wagner aan het componeren van Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung besteedde, hij deze vier opera’s met tientallen in het Duits zingende personages bevolkte en ontelbare verhaallijnen verrijkte. Menig volwassen muziekliefhebber deinst er voor terug om aan de beroemdste operacyclus aller tijden bloot gesteld te worden. Dat je ook bij Wagner van kinds af aan moet beginnen, is begrijpelijkerwijs niet de meest voor de hand liggende gedachte. Het lijkt onbegonnen werk om jonge luisteraars naar Wagners meesterwerk nieuwsgierig te maken en al helemaal onuitvoerbaar om ze met de hele cyclus kennis te laten maken.

Met de Ring van Edwin Rutten wordt elk kind echter binnen twee uur een Wagner-kenner, mits het “fantasie-knopje” – bij kinderen nog ergens op het hoofd aanwezig – omgedraaid wordt. De muzikale fragmenten uitgevoerd door de beroemde Wagner-zangers en het Symfonieorkest van de Beierse Omroep zorgen ervoor dat ieder personage door zijn leidmotief herkenbaar blijft. En tussen al die muzikale pracht en praal van Wagner klinkt de bekende stem van Rutten, zelf een grote Wagner-liefhebber. Met veel humor en aandacht voor een karakter van personages en gevoelens die in de muziek te horen zijn, leidt hij zijn jonge luisteraars door het bos van verhaallijnen zodat iedereen zijn plaats in het verhaal krijgt. Een bijkomend voordeel van de CD’s is dat kinderen spelenderwijs de muziek van Wagner leren kennen, de personages met hun leidmotieven beginnen te herkennen en gewoon de tijd nemen om er aandachtig naar te luisteren. En dan zorgt Edwin Rutten dat ze Der Ring des Nibelungen wel gehoord hebben! ©Olga de Kort, 2014

! Tijdelijk verkrijgbaar via: www.nrclux.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: