Olga de Kort. Dame Fanny Waterman. My life in music (recensie; PianoBulletin, 2015-3)

fannywaterman_001Olga de Kort. Dame Fanny Waterman. My life in music. Faber music, 2015. 151 p., ill. ISBN 0-571-53918-1 (gepubliceerd in PianoBulletin, 2015, nr. 3 december, p. 84-85)

De autobiografie van de grand dame van de Engelse pianopedagogiek gunt lezers een kijkje in een inspirerend leven dat door de schrijfster zelf slechts in vier titelwoorden werd bevat: ‘my life in music’. De inmiddels 95-jarige pianiste en pianodocente Fanny Waterman (1920) maakte van haar muzikale talent het leidend draad in haar leven en volgens haar recente interview werkt ze nog steeds tenminste tien uur per dag. Haar familie kwam uit Berdichev in tegenwoordige Oekraïne, maar nog voor haar geboorte verlieten alle familieleden Rusland op de vlucht voor de pogroms. De ouders van Fanny deden alles om hun dochter een goede muziekopleiding te geven in haar geboortestad Leeds, en later in Londen. Ze studeerde bij Tobias Matthay en Cyril Smiths, gaf haar concertcarrière af na de geboorte van haar dochter en wijdde zich geheel aan het piano-onderwijs. In haar boek deelt Waterman de herinneringen aan haar leraren en leerlingen, en het oprichten van de Leeds International Piano Competition. Een van de meest interessante hoofdstukken is gewijd aan het lesgeven en de rol van een pianodocent: ‘Teaching is a great profession, but a great teacher doesn’t overteach. Instead he or she should guide and teach a pupil tot hink independently’.  Vanuit haar eigen ervaring vertelt ze over de principes van het lesgeven aan beginners, haar eigen Ten Musical Commandments, die alle leerlingen op hun eerste les kregen en de belangrijke plaats van de verbeelding in de pianoles. De autobiografie vormt een aanvulling bij Fanny Waterman’s eerdere boek On piano teaching and performing en talloze populaire pianoalbums voor beginners. Olga de Kort, 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: