Olga de Kort. Ariane van Westendorp. Schetsen (recensie; PianoBulletin, 2015-3)

SchetsenOlga de Kort. Ariane van Westendorp. Schetsen. 12 voordrachtstukjes voor piano. Zoetermeer: Free Musketeers, 2015. ISBN 978-904-8436-767. Verkrijgbaar bij Broekmans & Van Poppel en via ariane.music@gmx.com. (gepubliceerd in PianoBulletin, 2015, nr.3 december, p.87-88)

In het voorwoord bij haar nieuw album met twaalf pianostukken beschrijft Ariane van Westendorp haar composities als ‘schetsen van een stemming, gebeurtenis of onderwerp’. De titels helpen haar schetsen te voltooien en de verbeelding van een iets gevorderde pianoleerling in een juiste richting bij te sturen: Stille velden, Verlaten stad, Overpeinzing of Verrek ze laat me barsten! Binnen het gekozen formaat van een genrestuk creëert Van Westendorp een reeks ongecompliceerde composities met voldoende aandacht voor diverse technieken, pedaalspel en meerstemmigheid. Vele van haar aanwijzingen, zoals vingerzettingen en tempi, geven slechts een richtlijn en kunnen aangepast worden voor een niveau van elke individuele leerling. Technisch en muzikaal gezien, vormen de Schetsen het vervolg op het in 2012 gepubliceerd album Tien toetsen met ‘32 karakterstukjes in vijf-vinger omvang’. Beide uitgaven hebben als doel het aanleren van technische waardigheden binnen een voor kinderen aantrekkelijk muzikale inhoud. Het is zonder meer goed om te zien dat het niet bij een los kinderalbum blijft en de componiste naar een zekere continuïteit, stijlherkenbaarheid, een progressief opbouwende techniek en het uitbreiden van het repertoire streeft. ©Olga de Kort, 2015.

zie ook: Olga de Kort – Ariane van Westendorp. Tien toetsen (2012).

 

 

 

Trackbacks

  1. […] zie ook: Olga de Kort – Ariane van Westendorp. Schetsen (2015). […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: