A. van Westendorp. Tien toetsen

Ariane van Westendorp. Tien toetsen. 32 karakterstukjes in vijf-vinger omvang. Uitgave in eigen beheer. 45 p. met CD. Verkrijgbaar bij Broekmans & Van Poppel of via ariane.music@gmx.com. (gepubliceerd in PianoBulletin, 2012, nr.1 april).

Tien toetsen van de piano verdeeld in vijf voor de rechter- en vijf voor de linkerhand: het boekje van Ariane van Westendorp richt zich op de vijf-vingertechniek. In haar voorwoord beschrijft de componiste als doelgroep beginners in alle leeftijdscategorieën die bij elk nieuw stuk op steeds meer variatie (en hogere moeilijkheidsgraad) binnen vijf-vingerpositie kunnen rekenen. Het boek beantwoordt aan deze doelstelling en is zeker bruikbaar voor het aanleren van technische aspecten van het pianospelen en hun muzikale toepassing. Tussen de 32 voordrachtstukken bevinden zich vijf muzikaal interessante vierhandige composities. De overige 27 zijn korte karakterstukken (de langste is anderhalve pagina lang) met onderwerpen als jonkheren en treurende jonkvrouwen, een treurwilg, de marionet, het gevoel van heimwee, mist, een vriendelijke buurvrouw of een egel. Het muzikale materiaal is heel afwisselend qua stijl, maatsoort, tempo en toonsoort. Naast de metronoomcijfers geeft de componiste ook extra aanwijzingen die spelers helpen om het karakter van een stuk weer te geven: ‘dribbelend’ bij De egel, op zoek naar een slaapplek, ‘hoekig’ bij De Marionet, ‘springerig’ bij Lente en ‘licht en vlot’ bij Vallende blaadjes. In bijna elk stuk wordt er aandacht besteedt aan dynamiek en expressiemiddelen, zoals legato-bogen, pedaalgebruik of vertragingen. In enkele werkjes worden de aanwijzingen bewust weggelaten, zoals bij Huissleutels kwijt, wat een leerling meer ruimte geeft voor een eigen interpretatie. Deze afwisselende samenstelling en de aandacht voor het muzikale initiatief van een leerling maakt van het boek van Ariane van Westerdorp een welkome aanwinst voor docenten die het studieproces nog interessanter willen maken. ©OlgadeKort, 2012.

zie ook: Olga de Kort – Ariane van Westendorp. Schetsen (2015).

 

Trackbacks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: