Olga de Kort – Flagey Pianodagen, Boris Giltburg (24 februari 2018, Brussel)

Flagey Pianodagen, Brussel: Brussels Philharmonic, Stéphane Denève, dirigent & Boris Giltburg, piano. Guillaume Connessin. Uit Les Cités de lovecraft, Igor Stravinsky. De Vuurvogel, Sergej Prokofjev. Pianoconcert nr. 3 in C, op. 26. Gehoord in Brussel op 24 februari (Gepubliceerd in Pianorama – Pianist, nr.2, 2018, p.74)

Het is geen gemakkelijke opgave voor een pianist om een populair en daarbij ook nog technisch ontzettend veeleisend pianoconcert zoals Prokofjevs Derde te spelen. Interpretaties in overvloed, meningen des te meer. Iedere muziekcriticus weet wel waar een pianist op moet letten om met zijn spel te overtuigen, terwijl het publiek het liefst pianistisch vuurwerk op het hoogste niveau wil meemaken. Hier en nu, vlekkeloos en meeslepend, zodat het nog lang in de herinneringen blijft als een perfecte en weergaloze uitvoering. En dat is precies wat er in Brussel gebeurde toen Boris Giltburg Prokofjevs Derde Pianoconcert (1921) vol overgave onder handen nam. De artist in residence bij Flagey en Bozar jongleerde moeiteloos met de meest halsbrekende passages, navigeerde met gemak door Prokofjevs stortvloed aan akkoorden en bouwde samen met het orkest een spannende dialoog op die tot de laatste noot bleef boeien. Deze avond demonstreerde Giltburg alles wat hij als winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2013 in huis heeft. Was het een memorabele avond die de luisteraars nog lang bijblijft? Zeker weten, want ook de sprankelende en inspirerende uitvoering van De Vuurvogelsuite van Stravinsky en Connesons verrassende Les Cités de lovecraft maakte veel indruk. Een avond wanner alles klopt en de afsluitende ovaties slechts voor een deel het enthousiasme van de zaal kunnen weerklanken. ©Olga de Kort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: