Olga de Kort. 24 achttaktige Etüden nach Frédéric Chopin für Klavier- Martin Widmaier

EP 11230 Widmeier Chopinetüden

24 achttaktige Etüden nach Frédéric Chopin für Klavier/ 24 Eight-Bar Studies after Frédéric Chopin for piano. Vorgelegt von/presented by Martin Widmaier. C.F.Peters, 2012. ISMN 979-0-014-11130-4

Soms heb je aan één maat al genoeg om de waarde van een pianocompositie in te schatten, maar de keuze voor steeds acht maten van Chopins Etudes heeft in het werkboek van Martin Widmaier een volkomen andere functie. Onder het Widmaiers “vergrootglas” blijken de acht maten uit Etudes opus 10 en opus 25 voldoende oefenmateriaal te bieden voor de meest uiteenlopende pianistische exercities. Geen mechanische studie en eindeloze fantasieloze herhaling van moeilijke passages, integendeel – de opdrachten breken de sleur en brengen een welkome variatie in het studeerproces. Neem, bijvoorbeeld, de acht maten van opus 10 nr.10 en speel de rechterhand twee octaven hoger of maak een eigen improvisatie in een andere toonsoort. Of zing de maten van opus 10 nr.6 met de tekst uit Schuberts Gretchen am Spinnrade (maar niet met publiek erbij!). Vergeet niet om de melodie van Ah! Vous dirai-je Maman in de boven-, midden- en onderstem van de rechterhand partij van opus 10 nr.7 in te bouwen, en pas je adem aan bij de halve maten van opus 25 nr.2 (stop wel op tijd om hyperventilatie te vermijden!). De verrassend geestige opdrachten hebben een heel serieuze ondertoon en worden afgewisseld met technische oefeningen en opdrachten in veranderende ritme, tempo, vingerzetting en dynamiek. Oplettende pianoleerlingen en ervaren pianisten ontdekken al snel dat de acht-maten-etudes veel toegevoegde waarde hebben: ze nodigen uit om een etude met andere ogen te bekijken en dwingen tot het nadenken over de pianistische keuzes die iedereen – na de vluchtige waarde-inschatting van de eerste maat – moet maken. ©Olga de Kort, 2013.

(gepubliceerd in PianoBulletin, 2013, nr.2 september, p.84).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: