Olga de Kort. CD ‘In Memoriam. Saulius Sondeckis’. Shostakovich (recensie)

CD ‘In Memoriam. Saulius Sondeckis’. Shostakovich. Hamlet Suite, op.116a, Concerto for trumpet, piano and orchestra, op.36, Quartet no. 8 op. 110. Lithuanian Chamber Orchestra & St.Petersburg Camerata Chamber Orchestra. St.Petersburg Classics. Cugate Classics, 2017. CGCO26-2 (gepubliceerd in MUZE, 2017, nr.4)

CD In memoriam Saulius Sondeckis - kaftOlga de Kort. Ter nagedachtenis van de Litouwse dirigent

De in februari 2016 overleden Litouwse dirigent Saulius Sondeckis (1928-2016) was een veelzijdig musicus die zijn sporen als violist, dirigent en docent ruimschoots heeft verdiend. Het eerste strijkorkest dat hij als docent aan de Čiurlionis Muziekschool uit zijn leerlingen had opgericht, kreeg in 1976 de eerste prijs voor jeugdorkesten op het Herbert von Karajan concours in Oost-Berlijn. Er volgde de oprichting van het Litouwse Kamerorkest (1960) en St.Petersburg Camerata (het huidige St.Petersburg Hermitage Orkest, 1989), Sondeckis’ gastdirigentschap in België, Frankrijk, Duitsland en Griekenland, en de premières van de aan hem opgedragen composities van Pärt, Schnittke en Vasks. Op zijn 75ste werd Sondeckis artistiek leider van het Kremerata Baltica kamerorkest.

De muziek van Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) nam een speciale plaats in Sondeckis’ repertoire. In de jaren negentig van de vorige eeuw maakte hij een serie opnamen met zowel het Litouwse Kamerorkest als St.Petersburg Camerata. Na de indrukwekkende uitvoering van de Dertiende Symfonie met beide orkesten, volgden er drie kleinschalige opnamen met de filmmuziek-suites, het Eerste Pianoconcert en het Achtste Kwartet. De achtdelige Hamlet Suite (1963-64) in de geautoriseerde versie van Lev Atovmian geeft treffend de onrust, onzekerheid en het vage, onheilspellende voorgevoel weer die de boventoon in de film van Grigori Kozintsjev voert. De dramatische beelden van Hamlet worden afgewisseld met de stralend-sarcastische humor van het Eerste Pianoconcert (1933). Deze opname geeft de kans om de solotrompettist van het Bolsjoj Theater Timofei Dolshitser (1921-2005) aan het werk te horen. Op het moment van de concertopname in 1995 was de gepensioneerde musicus al 74 jaar, maar zijn beroemde helder-heroïsche klank was nog net zo sterk als vanouds. De pianopartij gaf Sondeckis aan Sergei Solodovnik (1950-2010). Deze professor aan het Conservatorium van Moskou gaf ooit een reeks drukbezochte cursussen van de interpretatie van de twintigste-eeuwse muziek. In deze archiefopname ondersteunt hij als het ware zijn college met de klinkende voorbeelden ‘uit Sjostakovitsj’.

Een bijzondere detail is Sondeckis’ eigen transcriptie van het Achtste Kwartet dat hij in 1993 voor het St.Petersburg Camerata maakte. In tegenstelling tot de versie van Rudolf Barshai, breidde Sondeckis hier de strijkers uit met pauken.

Deze Sjostakovitsj-cd presenteert slechts een klein deel van de klinkende nalatenschap van Saulius Sondeckis, maar ook in deze kleinschaligheid vormen deze archiefopnamen een waardige In Memoriam aan de Litouwse meester. ©Olga de Kort, 2017.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: