Olga de Kort. CD From the Movies. Shostakovich&Sviridov – Sondeckis& Titov (cd-recensie)

CD From the Movies. Dmitri Shostakovich. The Gadfly, suite op.97A. Georgy Sviridov. Snowstorm. Lithuanian Chamber Orchestra & St.Petersburg Camerata. St.Petersburg Classics. Cugate Classics, 2017. CGCO26-2 (gepubliceerd in MUZE, 2017, nr.4)

Sviridov-Shostakovich-kaftOlga de Kort. Russische filmmuziek klassiekers

Op het eerste gezicht is de cd From the Movies niet meer dan een heruitgave van de opnamen uit de schatkist van de oude Sovjet filmmuziek. De aanstekelijke, gemakkelijk in het gehoor liggende en oneindig mooie melodieën van Sjostakovitsj en Sviridov kennen vele opnamen en vertolkers, en vormen altijd een welkome toevoeging tot elke cd-collectie. Toch heeft deze cd ook iets speciaals, wat helaas niet meteen uit het begeleidende boekje valt op te maken. Beide orkesten die in Sjostakovitsj en Sviridov zijn te horen, danken namelijk hun bestaan aan de Litouwse dirigent Saulius Sondeckis (1928-2016). Alleen daarom al kan de nieuwe release van Sjostakovitsj en Sviridov als onderdeel worden gezien van een muzikale hommage aan dit in 2016 overleden lid van Herbert von Karajan Foundation.

Met de keuze voor de Horzel Suite van Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) gaat Sondeckis terug naar 1955, toen iedereen op straat de droevig-verlangende melodie van de Romance uit de net uitgekomen film neuriede. Het verhaal over de jonge Italiaanse revolutionairen in 1844 kende geen happy end, wat de componist de kans gaf om de tragedie van gebroken idealen en niet uitgekomen dromen in zijn muziek te verklanken. Later besloot Sjostakovitsj de tragisch getinte, uitbundig Italiaanse, onrustige, dromerige of vrolijk uitgelaten melodieën uit de film in een twaalfdelige suite samen te brengen. Deze wordt hier gespeeld door het Litouwse Kamerorkest onder leiding van zijn oprichter. De opnamen zijn gemaakt in 1995, toen het orkest precies 35 jaar bestond. Sondeckis was beroemd om zijn gave om warmte aan de muziek die hij dirigeerde toe te voegen, want bijzonder goed te horen is in deze kleinschalige, haast intieme Sjostakovitsj opname.

28 jaar na het Litouwse Kamerorkest richtte Sondeckis St.Petersburg Camerata op, het tegenwoordige St.Petersburg Hermitage Orkest. Weer een kamerorkest, maar deze keer gericht op het vergeten en zelden uitgevoerde repertoire. De Sneeuwstorm Suite van Georgi Sviridov (1915-1998) vormt hier een gelukkige uitzondering op, want sinds de première van de gelijknamige film uit 1964 klinken de delen uit de suite overal ter wereld. Trojka, Romance, Winterweg, Militaire mars en Wals dompelen een luisteraar onder in de sfeer van een provinciaal Russisch stadje uit het begin van de negentiende eeuw, met zijn bals, militaire parades en gepassioneerde geheime romances. Deze poëzie en de romantiek van weleer worden tot leven gewekt in de opname uit 2002 onder leiding van Alexander Titov.

En zo wordt met de hommage aan de dirigent de gouden tijd van de filmmuziek herdacht. Sfeervol, romantisch, met een vleugje nostalgie en weemoed, en met een storm van emoties zoals het alleen in de oude filmklassiekers mogelijk is. ©Olga de Kort, 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: