Olga de Kort. Casseler Tanz-Album (recensie)

Casseler Tanz-Album. 12 Originaltänze in leichter Spielart mit humoristischem Text von Richard Heinze. Herausgeber: Freunde des Stadtmuseums Kassel e.V. PAN-Verlag 1108. ISMN 979-0-50216-108-8 (gepubliceerd in PianoBulletin, 2014, nr.3, p.105-106).

casseler tanz-albumHet Casseler Tanz-Album is een opvallende, met zorg uitgegeven bundel met vrolijke en sfeervolle dansmuziek uit de 19de eeuw. Ooit een onmisbaar attribuut op iedere piano en salontafel in de gegoede kringen van Kassel, gunt dit album de hedendaagse speler een kijkje in de onbezorgde dansfeesten van meer dan honderd jaar geleden. Zijn huidige heruitgave dankt het aan de leden van Vereniging “Freunde des Stadtmuseums Kassel e.V.”, die een exemplaar van dit dansalbum in de museumarchieven vonden.

Zonder dansen kon men zich in de 19de eeuw geen cultureel leven voorstellen. In Duitsland wedijverden de grote steden met elkaar door hun eigen dansalbums uit te geven en nieuwe danstrends in te zetten. De dansen uit de toonaangevende Leipziger of Berliner Tanz-Albums waren bekend, geliefd en vormden een voorbeeld voor andere grote en kleine steden. Ook Kassel kon zich met trots op haar eigen dansalbum beroepen, gecomponeerd door de plaatselijke muziekleraar en componist Richard Heinze (1845-1893). De lichtvoetige, ongecompliceerde composities werden door Heinze voorzien van even lichtvoetige, humoristische en ongecompliceerde gedichten van eigen hand. Wie het album nu openslaat, krijgt en dansent een muzikale rondleiding door het 19de -eeuwse Kassel. De eerste dans Polonaise vertrekt “Auf dem Friedrichsplatze”. Uit de begeleidende tekst begrijpen we hoeveel vreugde deze Polonaise de jeugd van toen bezorgde, want “bei süssen Tönen gehn auf und ab die Cassler Schönen”.  Al walsend door het dorp (Im Dorfchen. Walzer) belanden we op de Uienmarkt (Casseler Zwiebelmarkt. Rheinlander-Polka) en maken vervolgens in galop een authentieke “Casseler Bierreise”. De steeds wisselende mazurka’s, polka’s en walsen leiden uiteindelijk naar de “Casseler Messe” (Schottisch) en de eindbestemming van deze dansreis: een wals “An der Fulda grünem Strande”. Ook de vreemdelingen in Kassel worden van harte uitgenodigd via deze bundel kennis te maken met de stad: om dit nog aangenamer te maken, hebben de Vrienden van het stadsmuseum de oude afbeeldingen met stadsgezichten uit de 19de eeuw toegevoegd. ©Olga de Kort, 2014. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: