Olga de Kort. Muziekspel ‘Leer je muzieknoten’ (recensie, Piano Bulletin, 2015, nr.1)

leer je muzieknoten-PB-1-2015Leer je muzieknoten (een muziekspel). Illustraties Yvonne Hengevelt, grafisch ontwerp Meneer Web. Rheden: Muzikantjes in spe, 2014. www.muzikantjesinspe.nl(gepubliceerd in Piano Bulletin, 2015, nr.1 april, p.81)

Het notenalfabet bestaat slechts uit zeven letters, die of je 6 of 99 jaar is, snel geleerd zijn. Het zijn niet zozeer de namen, maar vooral de lijntjes van een notenbalk, hulplijntjes, sleutels en voortekens die de notennotatie een stuk ingewikkelder maken dan op het eerste gezicht lijkt. Het nieuwe spel Leer je muzieknoten is een welkom hulpmiddel om zelfstandig of onder begeleiding muzieknoten te leren lezen en alle misverstanden tijdig op te lossen. Deze in alle opzichten leerzame, leuke en mooi geïllustreerde set van 54 kaarten laat de plaats van noten op een toetsenbord en hun notatie in beide sleutels zien. Per sleutel worden steeds drie octaven genoteerd.

De notennamen worden meteen in het Nederlands, Duits, Engels en Frans geïntroduceerd, met inachtneming van kruizen, mollen en enharmonie. De bijgevoegde uitleg over het gebruik van muziektekens en het notenlezen beperkt zich echter tot de eerste drie talen, wat heel jammer is voor de Franssprekende ‘muzikantjes in spé’.

De spelregels zijn eenvoudig: of je alleen of met meerdere spelers bent, je probeert zoveel mogelijk verschillende noten te herkennen en te noemen. De goede antwoorden zijn op de andere kant van het kaartje te vinden. Het is de bedoeling dat het stapeltje met fout beantwoorde kaarten op den duur steeds kleiner wordt, terwijl het zelfvertrouwen van de leerlingen en hun affiniteit met muzieknoten alleen maar toeneemt. ©Olga de Kort, 2015. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: