Olga de Kort. Pianoalbums van Sietske Veldkamp (recensie, Piano Bulletin, 2015, nr.1)

S.Veldkamp-PB-1-2015Sietske Veldkamp. Songs of my Heart (book 1, book 2); Gallery of Menuets (book 1). Meer informatie via www.sietskeveldkamp.nl. (gepubliceerd in Piano Bulletin, 2015, nr.1 april, p.81-82)

De Nederlandse pianodocente en componiste Sietske Veldkamp is een veelzijdig musicienne en kunstenares die niet alleen componeert, arrangeert, lesgeeft en de EPTA graadexamens regio Lelystad coördineert. In haar vrije tijd schildert ze, schrijft gedichten en haiku’s en fotografeert. Deze veelzijdigheid helpt haar om muziek en kunst als eenheid te beleven, waar ‘muziek kunst is, maar kunst meer dan muziek alleen’.

De wereld van Veldkamps kunst is vol harmonie, rustgevende en genietbare momenten die ontstaan door stil te staan bij mooie, alledaagse dingen. De muziek die ze schrijft is evenwichtig, niet vertroebeld door toevallige voortekens en zich opstapelende, gecompliceerde klankconstructies. De rustig ogende, met niets overladen korte sfeerstukjes lijken de gemoedstoestand van de componiste zelf te weerspiegelen. Vele van haar contemplatieve en dromerige Liederen (Songs of my heart, boek 2) zijn geschreven voor familieleden en vrienden zoals Song for my mother of Song for my son. Andere, pianistisch meer uitdagende karakterstukken (Songs of my heart, boek 1) vertellen over dromen, verwachtingen, fantasieën en herinneringen. De muzikale beelden worden versterkt door schilderijen van Veldkamp en haar vriendinnen, die vooral bij de korte, eenvoudige menuetten (Gallery of menuets, boek 1) een aangename aanvulling vormen door de muzikale galerij van haar beeldend equivalent te voorzien.

Schilderijen, beeldende titels, ritmische variëteit, een aangenaam muzikaal palet van klanken en kleuren en een cd met begeleidingstracks bij menuetten maken de conceptuele pianoalbums van Sietske Veldkamp geschikt voor zowel beginners (Gallery of Menuets) als iets gevorderde leerlingen (Songs of my heart) van alle leeftijden en gemoedstoestanden©Olga de Kort, 2015. 

Comments

  1. Je hebt het super goed gedaan en er jaren keihard voor gewerkt!! Ik ben trots op je zus!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: